U trendu

Kadić: Otišao je kompozitor koji je pobedio Morikonea

BEOGRAD – Otišao je kompozitor koji je na festivalu u Monte Karlu nagrađen glavnom Platinumskom nagradom za film „Sjaj u očima“, 2003. godine, pobedivšii velikog Morikonea, kazala je za Tanjug muzikolog Milica Kadić na vest da je preminio kompozitor Zoran Simjanović.

Kadić napominje da će Simjanovićevu muziku pamtiti generacija filmofila na prostoru nekašnje Jugoslavije.

„Kada pomenete filmove ‘Specijalno vaspitanje’, ‘Grlom u jagode’, ‘Nacionalna klasa’, ‘Sećaš li se Doli Bel’, ‘Otac na službenom putu’, ‘Maratonci trče počasni krug’, ‘Balkan ekspres’, ‘Sabirni centar’, ‘Tango argentino’, ‘Virdžina’…ono što svakako pamtite je i muzika Zorana Simjanovića“, kazala je Kadić.

Njegov izuzetan opus koji broji muziku za više od stotinu igranih i televizijskih filmova i serija, 50 dokumentarnih i crtanih filmova i skoro 50 pozorišnih predstava, kako je navela, svrstava Simjanovića „u naše najplodonosnije i najuspešnije autore“.

Kadić dodaje da je Simjanović dobitnik brojnih nagrada.

„Poslednja u nizu bila je Nagrada ‘Darko Kraljić’ koju dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije za životno delo u domenu popularne muzike“, kaže Kadić.

Simjanović je formalno obrazovanje stekao na Fakultetu muzičke umetnosti, posle završene Muzičke škole „Mokranjac“.

Svoj muzički pečat iskazao je i kao izvođač u bendovima „Siluete?“i „Elipse“ sa kojima je nastupao šezdesetih.

Kadić ističe da je iza Simjanovića ozbiljan pedagoški rad.

„Kao već neprikosnoveni majstor filmskih partitura, Zoran Simjanović je bio dragocen i brojnim studentima beogradskih Fakulteta dramskih umetnosti, Fakulteta muzičke umetnosti, ali i Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, koji su crpeli njegovo znanje i energiju učeći od najboljeg. Značajan je i kao autor nekoliko pedagoških izdanja za decu i studente“, kazala je Kadić.

Simjanović je bio član Evropske filmske akademije, takođe član Međunarodne asocijacije animiranog filma i Francuskog udruženja kompozitora.

Bio je počasni građanin Valensije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.