U trendu

Kako pronaći nadu

Na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta nedavno je premijerno izvedena drama "Zečja jama" Dejvida Lindsija Abera, u režiji Filipa Grinvalda, koja je svoju praizvedbu doživela u Baltimor teatru na Brodveju 2007. godine. Iste godine dobila je i Pulicerovu nagradu, a u pet kategorija bila je nominovana i za nagradu Toni.
U pitanju je uzbudljiva porodična priča jednog od vodećih savremenih američkih dramatičara, scenarista i pesnika ("Fadi Mirs", "Kimberli Akimbo", "Svetsko čudo", "Snežni anđeo", mjuzikli "Šrek" i "Visoki napon", scenario za četvrti nastavak "Spajdermena") u kojoj se kao lajtmotiv otvara pitanje kako u najtežim i najnesrećnijim trenucima života ipak može da se pronađe nada i put kojim se može izaći na svetlost dana.
Drama počinje "savršenim svetom" bračnog para koji pripada višoj srednjoj klasi (ove uloge igraju Milica Zarić i Ivan Tomić). Životi supružnika, njihov brak, a i oni sami – razaraju se onog trenutka kada im u tragičnoj nesreći gine jedini sin. Ovaj biser savremene dramaturgije ipak ne ostaje samo na nivou dobre priče o izbavljenju iz bezizlazne tuge već omogućava problemsku predstavu koja daje dijagnozu opake bolesti savremenog čoveka. Kao ostale junake priče koja će uskoro dobiti i svoju filmsku verziju (sa Nikol Kidmen u glavnoj ulozi) publika je videla i Đurđiju Cvetić, Ivanu Nikolić i Nikolu Jovanovića.
Komad "Zečja jama" stiže nam kao poziv da izaberemo alternativu i tako nam pisac ukazuje na to da opravdanja za destrukciju nema, pa ni u najstravičnijoj ljudskoj nesreći, koju zadaje kao neopozivu dramsku okolnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.