U trendu

Kako steći pozitivnu energiju

Koliko puta smo čuli da je ako želimo emocionalnu energiju, neophodno da usvojimo pozitivni stav kao način mišljenja i življenja. Izvesno, dovoljno često da poverujemo u jednu "pomozi sebi" knjigu, časopis, savet prijatelja… Ali, istovremeno, niko se ne bavi činjenicom da je nemoguće tek tako sebi nametnuti pozitivan stav i njegovo dosledno sprovođenje u delo. Ako ste pokušali, otkrili ste da ne ide – za razliku od skidanja suvišnih kilograma, prestanka pušenja, odlaska na neka divna putovanja – za koja je najčešće dovoljno doneti odluku.
A kako zaista uspeti u pozitivnom stavu, pokušava da odgonetne knjiga "Faktor emocionalne energije" Mire Kiršenbaum. Prvo poglavlje ovog dela, nimalo slučajno, nosi naslov "Do đavola sa očekivanjima drugih". Jer, ništa gore od nastojanja da živite u skladu sa tuđim željama i planovima. Setite se Koeljovih reči da od svih obaveza u životu čovek ima samo jednu: da bude srećan. Zato bi život i trebalo pretvoriti u zadovoljstvo, ali kad drugi određuju kako ćete živeti, to znači da drugi, umesto vas, izvlači sopstveno emocionalno zadovoljstvo iz vašeg truda. Otuda je prvi korak priznanje samom sebi šta zaista osećate i u šta verujete, kako u jednom od ključnih poglavlja savetuje Mira Kiršenbaum.
Setite se i svih poruka koje ste dobijali tokom odrastanja. Malo je bilo onih koje su govorile – dobri ste takvi kakvi jeste. Naprotiv, "dobar" je značilo ponašati se u skladu sa onim što odrasli hoće, a za sticanje emocionalne energije najvažnije je koliko smo, u međuvremenu, uspeli da ostanemo samo i jedino svoji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.