U trendu

Kampanja “Mladi protiv nasilja nad ženama i devojčicama”

BEOGRAD – Organizacija „UN Women Srbija“ u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu pokrenula je kampanju “Mladi protiv nasilja nad ženama i devojčicama” u kojoj učestvuju teniserka Olga Danilović i popularni glumac Andrija Milošević.

Kampanja pod nazivom “Ko se bije – taj se ne voli“ ima cilj da se mladim generacijama, najviše učenicima srednjih škola, predstavi šta sve podrazumeva nasilje nad ženama i devojčicama.

Ideja projekta je da se mladi upoznaju sa modelima ponašanja koja utiču i podstiču razvijanje rodnog nasilja.

Lideri ove inicijative biće uspešna mlada teniserka Olga Danilović, kao i jedan od najtraženijih glumaca na televiziji, pozorištu i filmu Andrija Milošević.

Zahvaljujući ličnim uverenjima, kao i profesionalnom uspehu, upravo su Olga i Andrija prepoznati kao javne ličnosti koje na najbolji način mogu da motivišu mlade da primete i ne izvršavaju rodno nasilje, kako navode organizatori.
“Želja nam je da uz podršku ličnosti iz sveta umetnosti, sporta i javnog života, ova tema postane vidljiva i adekvatno predstavljena, da se o njoj glasno govori”, izjavila je Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih Nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji.

“Neophodno je da se društvo informiše o nasilju nad ženama i devojčicama i posledicama koje ono ostavlja na živote onih koje su ga preživele. Razvoj zdravog društvenog okruženja koje ne toleriše nasilje nad slabijim polom u Srbiji je misija ovog projekta”, zaključila je Rikanović.

Njihov zadatak je da kroz upoznavanje srednjoškolaca sa motivima i ponašanjem koji su uzrok nasilništva, pokušaju da utiču na svest mladih koji treba da formiraju savremeno, zdravo društvo.

Prema istraživanjima koje su izneli inicijatori kampanje, Srbija, kao i većina zemalja u regionu, ne može da se pohvali brojkama kojima se svakodnevno predstavlja nasilje prema ženskom polu.

Iako se stiče utisak da se o tom nasilju govori sve češće, ostaje ipak gorak ukus realnosti koja sve opominje da senzacionalistički pristup ovim temama, nije i neće doprineti poboljšanju razumevanja i odgovornosti da se ovakve pojave u društvu smanje, ili makar tretiraju institucionalno na odgovarajući način, navode iz organizacije kampanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.