U trendu

Kapitalna istoriografska studija“Hitlerovo carstvo“ Mazovera

BEOGRAD – Srpska istoriografska literatura obogaćena je jednim izuzetno značajnim delom, „Hitlerovo carstvo“, profesora istorije na Kolumbija univerzitetu Marka Mazovera, u izdanju „Arhipelaga“.
Kapitalno delo moderne istoriografije „Hitlerovo carstvo“ Marka Mazovera nedavno je objavljeno u ediciji „Vreme i priča“ u prevodu sa engleskog Bojane Gajski, Dragane Miljević i Tanje Brkljač, ima 700 strana i bavi se nacističkom vladavinom u okupiranoj Evropi.

Mazover (1958) je britanski istoričar koji se u svojim delima najčešće bavi istorijom Balkana i novijom istorijom Evrope i SAD.

Za svoje studije dobio je pregršt nagrada „Hešell-Tiltman Prize“, „National Jewish Book Award for American Jewish History“…

Mazover pruža odgovore na pitanja kako je Hitler došao na vlast, kako je učvrstio svoj poredak u Nemačkoj i kako je potom zavladao u najvećem delu Evrope, kako je došlo do nemačkog napada na Jugoslaviju?

Pruža odgovore i na pitanja kako je izgledao svakodnevni život u okupiranoj Evropi, kako je osmišljen i sproveden Holokaust, šta je odlučilo ishod Drugog svetskog rata, zašto je Hitler bio opsednut Istokom…

Novi izvori, nova tumačenja, briljantna istorijska priča o dobu koje je promenilo sudbinu Evrope i sveta, knjiga je tvrde istoričari „jedinstvena storiografska sinteza“ i knjiga uz koju se bolje razume istorija Evrope i sveta u XX veku, ali i izvori mnogih savremenih problema.

Istoričari govore i da je verovatno najvažnija knjiga o vremenu Hitlera i nacizma.

Mazover prati evropsku i svetsku istoriju od Hitlerovog dolaska na vlast i okolnosti koje su omogućile njegov uspon, pa sve do sloma nacizma i posledica koje su njegovi imperijalni pohodi ostavili na savremene evropske tokove.

Utemeljena na novim izvorima i na lucidnim analizama tokova moderne evropske istorije, Mazoverova studija je briljantna istorijska priča o dobu koje je promenilo sudbinu Evrope i sveta.

Iz perspektive našeg čitaoca posebno je važno pitanje kako je došlo do nemačkog napada na Jugoslaviju.

Za knjigu „Hitlerovo car­stvo: Nacistička vladavina u okupiranoj Evropi“ Mazover je dobio nagradu Los Anđeles Tajmsa za najbolju istoriografsku knjigu godine.

Mazover je dobitnik niza najvažnijih svetskih nagrada za istoriografiju: nagrada „Sti­ven Ransiman“, nagradu „Daf Kuper“, Volfsonovu nagradu za istoriografiju, Longmanovu na­gradu za najbolju istoriografsku knjigu godine…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.