U trendu

„Kaporova školica“ , nova knjiga Aleksandra Đuričića

BEOGRAD – Nova knjiga Aleksandra Đuričića „Kaporova školica“ izašla je iz štampe u izdanju Vukotić medije.

U vešto isprepletenoj priči o jednom od najomiljenijih, ali i najkontroverznijih srpskih pisaca, smenjuju se svedočenja onih koji do sada nisi govorili o Momi Kaporu.

Potresna ispovest njegovog ujaka koji ga je kao četvorogodišnjeg dečaka izvukao ispod mrtvog majčinog tela u bombardovanom Sarajevu, i tako mu prvi put spasao život, uz koleplet emocija brata od strica sa kojim je proveo detinjstvo čine jedinstvenu porodičnu sagu, gde su ljubav i smrt plesali ruku pod ruku.

Ovde su prvi put objavljena Kaporova ljubavna pisma, koje je kao student slikarstva pisao svojoj devojci Vesni i već tu se nazire lirika koja će ga načiniti knji?evnom zvezdom bivše Jugoslavije.

Čovekom uz čiju su se prozu sanjali najlepši emotivni snovi.

Đuričić piše o tome kako je bio eksluzivni uvoznik američke kulture i raspojasanim njujorškim danima, razuzdanom ljubavnom životu, ali i o romansi sa Jelisavetom Karađorđević koja mu je bila rol model za glavnu junakinju romana „Zoe“.

Slikarske pustolovine, besane noći i obitavanje po tuđim ateljeima, dok nije napravio svoj, u koji je utkao veštine najvećih majstora platna svojevrsna su školica za sve koji se nađu pred štafelajem.

A raspon tog crtačkog upijanja i traženja seizmografa duže je veliki: od gimnazijskih profesora do Stojana Aralice, Peđe Milosavljevića i Miće Popovića.

Posebno je poglavlje o čoveku koji je imao apsolutni sluh za prijateljstvo i bio sabrat sa Danilom Kišom, Zukom Džumhurom, Liberom Markonijem, Oljom Ivanjicki, Matijom Bećkovićem, Vidom Ognjenović, Mihizom, Igorom Mandićem, Arsenom Dedićem i svim ljudima koji su palili svetiljke i lampione u ovoj balkanskoj krčmi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.