Karavan igre u Girnjem Milanovcu, Jagodini i Kragujevcu

BEOGRAD – U organizaciji Nacionalne fondacije za umetničku igru, u Jagodini, Gornjem Milanovcu i Kragujevcu je tokom protekle nedelje počeo Karavan igre, saopštili su organizatori.

To je nastavak multidisciplinarnog projekta koji ima za cilj da promoviše umetničku igru, i koji je počeo još 2017. godine.

Od tada su koreografi i pedagozi iz Beograda, Rima, Tel Aviva, Pekinga i Havane, ali i brojni igrači iz Beograda i Italije, gostovali u 27 srpskih gradova na radost publike svih generacija.

Karavan je stigao u Negotin, Pirot, Vršac, Niš, Vranje, Suboticu, Zrenjanin, Čačak, Užice, Novi Pazar, Smederevo, Rašku, Rumu, Obrenovac, Loznicu, Banju Koviljaču…
Poštujući sve epidemiološke mere, tokom oktobra, časovi baleta, savremene igre, hip hopa i brejk densa, zamenjuju časove fizičkog vaspitanja u Kragujevcu, Gornjem Milanovcu i Jagodini, sa željom da igra stigne do velikog broja dece, ali i da se otkriju i podrže najmlađi talenti.
U kulturnim centrima i teatrima, otvorene su izložbe fotografija, a u bioskopima su počele zanimljive revije dokumentarnih i igranih filmova koji govore o umetničkoj igri.
Istovremeno, Karavan igre zajedno sa lokalnim organizacijama razvija produkcionu mrežu, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal. Kroz intenzivne programe, brojna predavanja i debate, sagledava se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talenata u obrazovne procese, kao i tehnički kapaciteti za uspostavljanje domaćih i inostranih gostovanja.

Glavni partner ovog projekta je Fondacija Art Mentor iz Lucerna, koja će uskoro finansirati i pokretanje dva profesionalna baletska studija u sredinama koje pokazuju najveće interesovanje, odnosno u gradovima gde časovi baleta i umetničke igre do sada nisu uspeli da održe kontinuitet.
Tokom novembra, u Jagodini, Gornjem Milanovcu i Kragujevcu najavljeni su gala koncerti i predstave.

Publika će videti najpoznatije varijacije klasičnog baleta, ali i savremena koreografska ostvarenja, među kojima je i komad koji je čuveni izraelski koreograf Icik Galili nedavno poklonio mladim igračima okupljenim oko Nacionalne fondacije za igru (NFI).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.