U trendu

Karavan igre u Vršcu, Rumi, Smederevu i Nišu

BEOGRAD – Od petka, 18. oktobra drugi Karavan igre nastavlja svoje putovanje po Srbiji, a zanimljivi programi umetničke igre koji će trajati i tokom novembra, namenjeni su publici u Vršcu, Rumi, Smederevu i Nišu, najavili su iz Nacionalne fondacije za umetničku igru.
Karavan igre je ove godine krenuo iz Novog Pazara, a nakon toga su domaćini projekta bili Raška i Banja Koviljača. Nastupi igrača iz Beograda i Rima, odnosno gostovanja baletskih predstava, nastaviće se 18. oktobra u Vršcu, dan kasnije u Smederevu, 20. oktobra u Rumi i 21. oktobra u Nišu.

Nakon toga slede edukativni programi, izložbe, prezentacije i filmski program u ovim gradovima.

Tokom 2020. godine, Karavan igre stiže u Kragujevac, Negotin i Vranje.
Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, otpočeli su u septembru 2017. godine realizaciju projekta Karavan igre.

Programom je bilo obuhvaćeno 15 gradova u Srbiji, a reakcije publike su prevazišle očekivanja organizatora.

Zato je švajcarska Fondacija podržala i drugu ediciju ovog multidisciplinarnog projekta, koji ima za cilj da kroz različite aktivnosti približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima.

Ukupno 10 gradova tokom 2019. i 2020. godine, domaćini su 2. Karavana igre.
Karavan igre je namenjen edukaciji i stipendiranju talenata.

To je projekat koji uključuje sasvim novu publiku u praćenje baleta i savremene igre, i istovremeno podstiče lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal.

Kroz intenzivne programe Karavana igre sagledava se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite obrazovne programe, kao i tehnički kapaciteti za uspostavljanje domaćih i inostranih gostovanja.
Program Karavana igre obuhvata izložbe, filmske projekcije, prezentacije, predstave i gala koncerte u izvođenju prvaka i solista baleta, ali i učenika baletskih škola iz Beograda i Rima.

Takođe, Karavan donosi kurseve baleta i savremene igre za sve generacije, koji se završavaju otvorenim prezentacijama.
Za ostvarivanje ovog projekta, Nacionalna fondacija za umetničku igru koristiti veliki deo sopstvenih resursa, od filmskog i fotoarhiva, do angažmana profesionalaca različitih zanimanja, odnosno brojnih igrača, koreografa, pedagoga, korepetitora, istoričara igre, kompozitora, baletskih kritičara, učenika baletskih škola…

Svi programi su za publiku besplatni, a cilj je da planirane aktivnosti u svakom gradu okupe posetioce i učesnike svih generacija.
Nakon sagledavanja uspeha projekta u 10 gradova u Srbiji, kao i prezentacije dokumentarnog filma koji će arhivirati veliko baletsko putovanje, Fondacija Art Mentor će izabrati dva grada u kojima će u narednom periodu finansirati renoviranje i opremanje prostora za profesionalne baletske studije, kao i pedagoga koji će kontinuirano raditi sa decom i mladima u sredinama koje do danas nisu imale baletsku tradiciju, niti mogućnost edukacije mladih u oblasti baleta, savremene igre, ali i novih formi poput hip hopa ili brejk densa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.