U trendu

„Karenjina“ teatra iz Minska veceras izvedena u Madlenianumu

BEOGRAD – Muzička predstava “Karenjina” pozorišnog projekta TriTformaT iz Belorusije prema romanu “Ana Karenjina” Lava Tolstoja gostovala je večeras na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

U predstavi iz Minska igraju poznati pozorišni i filmski glumci zaslužni umetnici Belorusije Vera Poljakova i Aleksandar Timoškin, Dmitri Egorov, Alesja Puhova, Jurij Baranov, Dmitri Klimovič, Margarita Kiselite, Gleb Rakitin.

Predstavu je postavila mlada ruska rediteljka Tatjana Sambuk, dok je na čelu pozorišnog projekta TriTformaT beloruska glumica Vera Poljakova-Makej.

Rediteljka Tatjana Sambuk je sa kompozitorkom Darjom Garbuznjak stvorila je mračan, moderan muzički komad po čuvenom klasiku, kao savremenu i potresnu ljubavnu priču, u muzičkom aranžmanu Zaslužnog kolektiva Republike Belorusije Predsedničkog orkestra te zemlje.

Veoma neobičan pozorišni multimedijalni projekat koji je svoju premijeru imao u Minsku 17. novembra 2021, nije realizovan u žanru mjuzikla, nije ni spektakl iako na trenutke podseća, već je intimna dramska priča sa songovima, kroz tamne valere i nijanse.

“Ana Karenjina” već dugo godina inspiriše vrhunske pozorišne i filmske režisere iz celog sveta za najhrabrije eksperimente, a dramska umetnica Sambuka je postavila izuzetno brzu, retko dinamičnu predstavu, poput filma, TV serije, reklame, muzičkog spota ili slepstik komedije.

Komad na sceni sveden je na osnovne likove, naslovnu junakinju, fatalnog ljubavnika grofa Vronskog, muža Karenjina, kao kompleksan ljubavni trougao.

Radnja je premeštena u potpunosti u savremeni trenutak gde vlada pop kultura, pa su kostimi iz 21.veka, nema epohe, ali ima dosta mikrofona na pozornici, te prevareni muž Karenjin za ručak ima hamburger iz američkog restorana, a likovi Kiti, Stiva i Ljevin su kao predstavnici novih otkačenih i opuštenih generacija.

Lik Doli je nalik voditeljki televizijskih (talk-show) emisija, a Vronski je u kožnoj jakni i patikama kao pravi roker uz hit „Paparaži“ Lejdi Gage.

Upravo u Operi i teatru Madlenianum je dugi niz godina na repertoaru bila moderna verzija “Ane Karenjine” u režiji Juga Radivojevića.

Na sceni beloruske verzije izvanredno sa tugom, patnjom i bolom peva i Karenjina, koju je dočarala vođa projekta, svestrana umetnica, glumica, pevačica i TV voditeljka Vera Poljakova.

„Ova predstava govori o nama, o ljudima koji sada žive, o porodičnim vrednostima i o tome kako se lako može uništiti svoja porodica. Posle našeg nastupa, gledaocima nije žao Karenjine, ovo je njena kazna za grešku koja je uništila porodicu. Žao im je deteta, sina, i muža Karenjina“, rekla je Poljakova uoči izvođenja predstave.

„Karenjina“ je treći zajednički projekat uspešne trupe TriTformaT iz Minska i talentovane ruske rediteljke Tatjane Sambuk, koji su ranije kreirali predstave „Tri sestre” Antona P. Čehova i „Kneginjica Meri”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.