U trendu

Karl: Pokrenuću inicijativu da Beograd dobije Muzej Festa

BEOGRAD – Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu gost je nove epizode video serijala „Tanjug“ reflektor u kojoj otkriva da će uskoro pokrenuti inicijativu da Beograd dobije Muzej Festa.

Karl je naglasio da bi bilo lepo da neko nešto vredno pokloni Festu za 50 rođendan, a da bi jedan od tih poklona našem najznačajnijem filmskom festivalu mogao da bude i Muzej Festa.

„Uskoro ću pokrenuti razgovore i inicijativu na tu temu. Verujem da takav poklon Festu treba zajedno da pripremaju beogradski Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo za kulturu i informisanje i Jugoslovenska kinoteka“, rekao je Karl.

Dodaje da bi bilo dobro da u vreme 50. Festa makar počnu radovi na zgradi Muzeja Festa.

„Bio bi to lep poklon svih Festu za njegov 50. rođendan“, ističe Karl.

Gradski sekretar za kulturu takođe otkriva da su pripreme za jubilarni Fest uveliko u toku i da svi očekuju od 50. Festa da bude dostojan onih 49 prethodnih i da bude neka vrsta glasnika za sve naredne.

„Organizacija i održavanje 50. Festa, zavisiće u velikoj meri od pandemijslih uslova. Ove godine smo festival održali u maju, kada mu nije vreme, ali insistirali smo da se Fest održi vsakako jer iza toga dolazi njegovo jubilarno izdanje. Kontinuitet je važan ne samo za Fest, već za sve naše kulturne manifestacije“, kazao je Karl.

Kako kaže već godinu dana je u toku obeležavanja vrednog jubileja Festa.

„Podelili smo 50 plaketa ljudima koji su doveli Fest do vrednog jubileja na svečanosti u Skupštini grada. Imamo ediciju knjiga posvećenih festivalu. Izašla su knjige o Milutinu Čoliću i Milanu Vukosu. Za sledeći fest pripremamo knjige o Dinku Tucakoviću i Nebojši Đukeliću. Namera nam je da pripremimo knjigu i o Sonji Savić“ kazao je Karl.

Prema njegovim rečima u dogovoru sa Poštama Srbije u pripremi su poštanske marke.

„Za svaku dekadau Festa, po jedna poštanska marka. Napravićemo dvojezična kolekcionarska izdanja za naše ljubitelje kinematografije i goste koji iz inostranstva dolaze na Fest“, kazao je Karl.

Kako kaže u poslednjem razgovoru sa nedavno preminulim Ivanom tasovcem, dogovarao je nastup Beogradske filharmonije u programu 50. Festa.

„Ivan je bio na odmoru u inostranstvu kada sam ga pozvao telefonom i predložio da Beogradska filharmonija filmskom muzikom ukrasi 50. Fest. Insistiraću da se taj koncert održio i da taj deo programa jubilarnog izdanja festivala bude posvećen sećanju na Ivana Tasovca“, kazao je Karl.

Za njega nema dileme da bi logičan izbor ostvarenja za otvaranje 50. Festa bio jedan od srpskih filmova koji su trenutno u postprodukciji.

„Dogodilo se već da su srpski filmovi pobeđivali i Glavnom programu festivala. U Kanu uvek imamo nekoliko francuskih filmova u glavnom programu…U Berlinu nemačke…u Veneciji italijanske. Imamo dosta srpskih filmova u postprodukciji i siguran sam da će selektor festivala Jugoslav Pantelić odabrati neko do naših ostvarenja za otvaranje Festa“ ,kazao je Karl.

Kako je otkrio razgovara se sa nekoliko važnih imena svetske kinematografije o eventualnom dolasku na Fest.

„Na izbor gostiju Festa uticaće u velikoj meri pandemijski uslovi pre svega zbog okolnosti u kojima će se odvijati avio saobraćaj…Videćemo…“, rekao je Karl.

Žrtve pandemije u Srbiji Karl poredi sa ratnim gubicima i ističe da pandemija udara na sve segmente društva i treba stalno ponavljati zančaj vakcinacije za sve koji nemaju poverenje u jedini efikasni oblik zaštite od virusa covid 19.

„Bili smo među retkim zemljama u Evropi i svetu koja j imala sve četiri vakcine u ponudi. Bili smo šampioni vakcinacije u tom periodu. Poput naše fudbalske reprezentacije uspeli smo da povedelo sa dva gola razlike, a onda smo primili dva gola, pa još dva i sada smo u zaostatku. Vakcinacija je jedini način da taj zaostatak anulira“, kazao je Karl.

Pre nekoliko dana on je poslao predlog Kriznom štabu o eventualnom održavanju Sajma knjiga u Beogradu.

„Tu smo predložili da svaki grđanin koji se vakciniše u vreme trajanja Sajma knjiga ima besplatan ulaz na ovu važnu kulturnu manifestaciju. Ovo sa koronom će biti lavirint u kojem ćemo tumariti sve dok se vakcinacija ne sprovede u naširem obimu stanovništva“ kazao je Karl.

Iz pozicije jednog od najboljih poznavalaca filmske franšize o Agentu 007, Karl ističe da će producenti teško naći zamenu za Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda.

Prema njegovim rečima producenti filmova o Džejmsu Bondu se nalaze na prekretnici.

„Producente čine porodica Brokoli koja drži 50 posto franšize. Drugi deo producentskog paketa kontroliše kompanija ‘Amazon’ koja je kupila MGM studio. Biće interesantno na koji način će porodica Brokoli odoleti pritiscima da ‘Bond’ ne postane film za platformu već da i dalje kinematografski događaj u bioskopima“, kazao je Karl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar