U trendu

„Karmina Burana“ 2. septembra na Trgu Republike u Beogradu

BEOGRAD – Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa „Karmina Burana“ održaće se na Trgu republike u Beogradu u petak 02. septembra sa početkom u 20 časova, najavili su organizatori.

Prvobitno je događaj najavljen za maj, ali je zbog vremenskih uslova odložen.

Publiku očekuje izvođenje Orfovog impoznantnog dela sa oko 400 izvođača, među kojima su: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečiji hor.

Dirigent će biti Maestro Aleksandar Kojić a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Stevan Karanac i bariton Vasa Stajkić.

Ovaj spektakl na otvorenom, kao deo CEBEF-ovih „Clašical Sešions“ programa, organizuje Centar beogradskih festivala u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“.

Ulaz je slobodan.

Ovaj muzički spektakl izveden je u istom sastavu premijerno u Novom Sadu (u maju 2022), na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, na oduševljenje mnogobrojne publike.

„Karmina Burana“ je moćno delo pisano za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama.

Ovaj muzički spektakl je jedna od retkih prilika da se na otvorenoj sceni pojavi toliki broj izvođača u okviru jednog programa.
Maestro Aleksandar Kojić, pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere.

Izvođenje opere Mileva, savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini.

Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je Mileva ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012.

Marija Jelić, sopran, održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021, kao i solistički koncert sa italijanskim arijama 2022. u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine koji je bio popunjen do poslednjeg mesta.

Nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, kao i na koncertu Marte Argerič na Kolarcu 2022, pevala je sa Elinom Garančom na Ljubljanskom festivalu u koncertnom izvođenju opere „Karmen“.

Bariton Vasa Stajkić, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta, laureat je brojnih takmičenja

između ostalog osvojio je i nagradu „Muzika klasika“ za najboljeg muškog izvođača u 2019. godini.

Stevan Karanac, tenor, solista je Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, doktorand izvođačkih umetnosti na katedri za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora Nikole Mijailovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar