U trendu

Katak plesna grupa 20. septembra u Beogradu

Povodom proslave 70 godina nezavisnosti, Ambasada Indije vas poziva na nastup katak plesne grupe „Kadamb“ koreografa Kumudini Lakije, u utorak 20. septembra 2016. godine u 19:30 u Madlenijanumu, Glavna 32, Zemun.

Naziv ove produkcije je „Bahukon“ – što znači raznolik, posebno osmišljene za festival „Namaste France“ (Pozdrav, Francusko).

Plesni nastup se sastoji od šest delova, kako bi se publici pružio potpuni vizuelni doživljaj klasičnog plesa Katak, koji potiče sa severa Indije:

  1. Nastup počinje plesnom tačkom pod nazivom Čaitanija… Ovo je „Sanskrit Šloka“ (vrsta stiha) kojim se prizivaju blagoslovi od „Trojstva“ – tri božanstva, a to su: Brama – Tvorac, Višnu – Zaštitnik, i Maheš – Uništitelj. Priziva se prisustvo „Naad Brame“ (Božanskog zvuka), koji se nalazi u svakom elementu u našem okruženju, i izvor je vrhunske sreće za sva ljudska bića.
  2. Gat Gati…. počiva na strukturi pokreta u Katak plesu koji se zove „Nrita“ i koji je veoma apstraktne forme. Ovi pokreti su istovremeno graciozni i brzi, a plesač se kreće po plesnom podijumu hitrim pokretima stopala i piruetama. Gat Gati je kompozicija u dva različita „Tala“ (obrasca ritma), u kome plesači iskazuju svoju virtuoznost i vladanje tehnikom Kataka.
  3. U ovoj plesnoj tački, Abhinaja – umetnost izražavanja u Katak plesu – je prikazana kroz Badžan (pesma sa religioznom ili duhovnom tematikom). Tokom Bakti pokreta u Indiji, Badžani, Stuti (hvalospevi bogu) i Šloke su uključeni u repertoar Katak plesa. Ova naročita plesna tačka zasniva se na veoma popularnom Badžanu „Bara Se Badariaya Sawan Ki“, koju je napisala poznata pesnikinja Mirabai. U njoj ona izražava svoju čežnju prema bogu Krišni.
  4. Akar… znači oblik, i zasnovan je na „Tin Talu“ – 16-taktnom ciklusu. Katak je jedan od glavnih stilova indijskog klasičnog plesa za čiju tehniku je potrebna velika okretnost i virtuoznost. Ovde se muški plesači ističu svojom veštinom ritma i pokreta Katak plesa u brzom tempu, u kome otkrivaju svu složenost ove plesne forme.
  5. Katak je prvobitno bio solo plesna forma. Koreografi su tek su krajem sedamdesetih godina prošlog veka počeli da stvaraju produkcije koristeći Katak kao medij. Katak se lako prilagođava savremenim koreografijama, i nije stilizovan poput ostalih klasičnih plesnih formi. Ova plesna tačka zasniva se na izrazima i formatima klasične tehnike Kataka.
  6. Završna tačka je Tarana. U repertoaru klasične indijske muzike, Tarana predstavlja vid pevanja u kome nema poetskog sadržaja ili reči, već pevač koristi slogove uz melodiju „Rage“ u zadatom ritmu. Ova naročita plesna kompozicija predstavlja „vizuelizaciju u pokretu“ toka muzičkih sekvenci u melodiji Rage „Vasant“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.