U trendu

KIM filmski festival počinje 19. novembra u Gračanici

GRAČANICA – Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival počinje u Gračanici 19. novembra pod sloganom „Ovde“ sedmu godinu zaredom, najavili su organizatori.

Ove godine festival će trajati do 21. novembra a pored glavnog programa u Domu kulture Gračanica, a deo programa Festival prikazuje i u srpskim enklavama na Kosovu – u Šilovu i Ranilugu.

Nakon prva dva uspešna i posećena izdanja, 2015. u Kosovskoj Mitrovici i 2016. godine u Zvečanu, KMMFF, čiji je glavni cilj podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, održava se svake godine u Gračanici, u organizaciji Evropskog kulturnog foruma i Doma kulture Gračanica a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Za tri dana festivala, biće prikazano 9 filmova.

Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, strani filmovi koji su izazvalii veliku pažnju i postigli veliku gledanost u bioskopima i neizostavni dečiji program posvećen najmlađim ljubiteljima sedme umetnosti.

Novi film Srđana Dragojevića, „Nebesa“ koji je svetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu, biće prikazan 19. novembra u 21h.

U pitanju je provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u XXI veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Pred publikom će se naći i „Toma“ kao jedan od najgledanijih domaćih filmova. Svetsku premijeru „Toma“ je imao na Filmskom Festivalu u Sarajevu i od tada ne prestaje da puni bioskopske sale kako kod nas tako i u svetu.

Film je impresionistički portret Tome Zdravkovića, koji prikazuje same njegove početke, vrhunac slave i ljubavi koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima koje je imao u ondašnjem umjetničkom miljeu.

Još jedan dmaći film na programu KMMFF je art-horor „Vampir“ u reditelja i scenariste Branka Tomovića.

Film govori o Arnautu (glumi ga Branko Tomović) koji, nakon što je prisustvovao zločinu u Londonu, želi da se skloni na neko vreme i dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju.

Počinje da ima košmare na koje utiče baba Draga (Eva Ras) i sumnja da naizgled prijateljski nastrojeni seljani zapravo ?ele da mu naude. Pored Tomovića i Eve Ras, u filmu glume Gorica Regodić i Joakim Tasić.

Od stranih filmova na Festivalu će biti prikazani filmski hitovi: „Mainstream“, „Večni“ i „Venom 2“.

U dečijem programu Festivala prikazuju se tri nova animirana filma sinhronizovana na srpski.

Diznijeva avantura „Nepopravljivi Ron“, ruska bajkovita priča „Moje slatko čudovište“ i premijerno „Čarolija meseca“ čija se bioskopska distribucija tek očekuje.

Festival prikazuje filmove „Moje slatko čudovište“ i „Toma“ 20. novembra u Šilovu i 21. novembra u Ranilugu.

Ulaznice za pojedinačne projekcije mogu se kupiti na blagajni Doma kulture Gračanica, odnosno KPC-a Božidar Mitrović Šandor u Šilovu i Doma kulture Radomir Popović u Ranilugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.