U trendu

Kina razvila prototip minijaturnog helikoptera za Mars

ŠANGAJ – Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za nadzor u misijama na Marsu, nakon što je njihov robotski rover izvršio istorijsko sletanje na Crvenu planetu pre nekoliko meseci.
Prema fotografiji objavljenoj na veb stranici Kineske nacionalne svemirske agencije, prototip je po izgledu sličan robotskom helikopteru Indženuiti, kojeg je NASA razvila ove godine za svoj rover Perseverans.
Iz agencije su saopštili da bi helikopter mogao biti alat za daljnje kinesko istraživanje Marsa, ali nisu naveli više detalja, prenose svetski mediji.
Kina je u maju po prvi put svojim roverom sletela na Mars i tako postala druga država nakon Sjedinjenih Američkih Država koja je to učinila. NASA-in najnapredniji rover, Perseverans, sleteo je na Crvenu planetu u februaru.
NASA je u aprilu potvrdila da je njihov minijaturni helikopter, težak 1,8 kilograma, uspešno izvršio svoj prvi let od 40 sekundi te da se uzdigao na visinu od oko tri metra, ostao na mestu oko 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.
Indženuiti je od tada napravio više od 10 izleta i prešao udaljenost od preko dva kilometra s vremenom leta od ukupno 20 minuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar