U trendu

Klasika, džez, šlageri, rok. . . na koncertima širom Srbije

BEOGRAD – Klasika, džez, šlager, rok, neki su od žanrova koje će publika imati prilike da čuje do kraja aktuelne nedelje na koncertima različitih izvođača širom Srbije.

Do kraja nedelje na planu je koncert ciklusa „Muzikom kroz muzej“, solo veče Beti Đorđević, klasika na Kolarcu, jedan humanitarni koncert, ali i nastupi pijaniste Vasila Hadžimanova i alternativnog rok benda „Repetitor“.

Muzički program prestonice i cele Srbije se nastavlja večeras koncertom pijanistkinje Milice Tegeltije i saksofoniste Luke Ignjatovića od 19 časova u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije, koji je organizator projekta uz umetničko udruženje „UNICA ART“, a sve u okviru druge sezone veoma zapaženog serijala – ciklusa „Muzikom kroz muzej“.

Na programu su autorske kompozicije ovog specifičnog dua: „Izlet“, „Cašiopeia“, „Pavana“, „Vodopad”, „Plavi vagoni“, „Snovanje“ i svita „Sirogojno” („Sirogojno sviće”, „Galop“, „Borba petlova“, „Sopića pećina“ i „Na izvor po vodu“), kao i „Knez Mihailovo kolo“, iz arhive Istorijskog muzeja Srbije.

Mladi pijanista Ivan Bašić i jedan od najpriznatijih svetskih dirigenata Srboljub Srba Dinić, nastupiće 19. februara na koncertu uz Simfonijski orkestar RTS, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, kao veče muzike Ludviga van Betovena i Johanesa Bramsa.
Pijanista Bašić (25) će se predstaviti kao solista u čuvenom Betovenovim „Trećim koncertom za klavir i orkestar“.

Pored ovog remek dela, iz opusa Betovena biće izvedena i uvertira „Koriolan, pisana za scensku postavku istoimene tragedije austrijskog dramskog pisca Hajnriha Jozefa fon Kolina (poznata je drama istog naziva Vilijama Šekspira), a koncert će biti zaokružen poslednjom „Simfonijom br. 4“ od Bramsa.

Čuvena džez pevačica Beti Đorđević proslaviće jubilej – 50 godina karijere takođe u subotu, 19. februara u Velikoj sali Kombank Dvorane sa specijalnim gostima – glumica Tanja Bošković, džez muzičar Jovan Maljoković i umetnički ansambl „Stanislav Binički“.

Pod sloganom „Neka srce kuca jače“, što je jedan od njenih najvećih hitova iz 1975. godine, Beti priprema nastup kojim će obeležiti pet decenija uspešnog poziva, taman da zapeva i – „Počnimo ljubav ispočetka“ kao spektakl nastup – mešavina više žanrova: džez, pop, soul, bluz.

Udruženje „Uvek sa decom“ u saradnji sa Bojanom Mašković organizuje humanitarni koncert „Dete od snova“ 20. februara od 18h u Kombank dvorani, za borbu protiv raka.

Da mali borci pobede teške dane i ostvare svoje snove pomoći će im dramski i muzički umetnici velikog srca: Momčilo Bajagić Bajaga, Dejan Cukić, Boris Režak, Nenad Knežević Knez, Bojana Stamenov, Saška Janković, Bojana Mašković, Daniel Kajmakoski, Saša Kovačević, Dušan Svilar, Ana Bebić, Igor Simić, Bojan Marović, Branislava Podrumac, Filip Pat, Slobodan Boda Ninković, Mina Lazarević, Žarko Stepanov, Stojan Đorđević, Mateja Popović i drugi.

Među učesnicima će biti i plesni baletski ansambl na čelu sa Milanom Gromilićem, najveći dečji hor iz Vojvodine „Iskončići“, kao i pesnik Marko Milošević.

Osim Beograda, planirana su i dva koncerta po Srbiji, i to na isti datum – petak, 18. februar.

Tada će džez i etno pijanista – klavijaturista Vasil Hadžimanov sa svojim bendom će imati celovečernji nastup u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu.

Alternativni rok sastav “Repetitor” održaće nastup iste noći (18.02.) u poznatom rok klubu “Feedback” u Nišu.

Oni su jedan od najuspešnijih muzičara alternativne struje, koji su često nastupali na nekoliko važnih festivala u Srbiji – Beer fest, Arsenal fest, EXIT i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.