U trendu

Klerč: U Beogradu izvodimo delo prožeto balkanskim temama

BEOGRAD – Svetska premijera koncerta za gitaru i orkestar „Recuerdos de Belgrado“, koji je komponovao poznati nemački kompozitor Hoakin Klerč, biće održana 14. marta u beogradskom Kolarcu u okviru 21.Guitar Art festivala.

Nastupa Simfonijski hor i orkestar RTS kojim upravlja Bojan Suđić, a solisti na gitari pored Klerča su virtuozi Marko Tamaljo iz Austije, Rafael Agira i David Martines iz Španije.

Kompozitor i gitarista Hoakin Klerč po rečima kritike spada u vodeće svetske ako ne i najbolje gitariste svoje generacije. Klerč je u svojoj kareijeri već posetio Beograd i održao koncert na Guitar Art festivalu.

Inspirisan autentičnošću srpske prestonice, kao i posebnom enrgijom festivala koji okuplja najbolje gitariste iz celog sveta, komponovao je delo posvećeno Beogradu.

Klerč je bio u Beogradu 1985. godine na gitarskom takmičenju.

Cenjeni kompozitor kaže za Tanjug da je osetio snažnu tugu koja se javlja u mladosti onda kada ostaviš nešto drago po odlasku iz Beograda.

„Bila je to još jedna lekcija zahvaljujući kojoj shvatiš da te ono što voliš ne prati uvek u životu“ kaže Klerč.

Prema njegovim rečima 2018. godine upoznao je Aleksandru Mitrović koja ga je odvela u koncertnu salu gde je te 1985. godine nastupio.

„Na tom mestu sam shvatio da me emocije nikada nisu ni napustile.
Zahvaljujući Bošku Radojkoviću, stupio sam u kontakt sa maestrom Bojanom Suđićem. Njih dvojica su mi ukazali poverenje i tako je nastao projekat pisanja ovog dela“, kazao je Klerč i dodao da je u svom delu oživeo balkanske teme, prema kojima oseća veliko divljenje.

„Koristio četiri balkanske teme koje se prožimaju sa mojim muzičkim svetom. Verujem da će publika uživati u našem koncertu jer ga posvećujem Beogradu Guitar Art Festivalu i njegovom osnivaču i direktoru Bošku Radojkoviću, koji je uspeo da u protkle dve decenije napravi autentičnu muzičku smotru. U Beograd dolaze najveći gitaristi iz celog sveta… Okupljaju se, druže, usavršavaju i tako motivisani stvaraju nova gitarska dela, koja postaju savremeno gitarsko nasleđe celog sveta“, kazao je Klerč.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.