U trendu

Kljaković: Nadam se da će scenografija dobiti pažnju

BEOGRAD – Scenograf Miljen Kljaković Kreka izjavio je povodom nagrade „Aleksandar Lifka“, koju dodeljuje Festival evropskog filma Palić za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, da je prima u „nadi da će filmska scenografija dobiti pažnju kakvu zaslužuje“.

On je rekao da je ova nagrada izuzetno značajna kako za njega kao stvaraoca, tako i za afirmaciju filmske scenografije koja je nezaobilazna karika u lancu svakog ozbiljnijeg filmskog projekta.

„Velika je čast ući na listu i u društvo velikana evropskog i domaćeg filma koji su pre mene dobili ovo značajno priznanje. Ova nagrada dobija na svojoj težini i saznanjem da se ona dodeljuje autorima koji su u filmskoj umetnosti ostavili neizbrisiv trag i dali značajan doprinos kako u evropskom, tako i u domaćem filmu“, rekao je Kljakavić.

On je zahvalio onima koji su o tome odlučivali što su u njegovom dugogodišnjem bavljenju filmskom scenografijom prepoznali značaj i kvalitet njegovog profesionalnog umetničkog rada.

„Koliko god da je ova nagrada lične prirode jer se dodeljuje autorima ponaosob, ona je isto toliko važna i za afirmaciju filmske scenografije koja predstavlja značajan i nezaobilazan deo u strukturi svakog ozbiljnijeg filmskog projekta. Primam je s velikim zadovoljstvom u nadi da će se filmskoj scenografiji poklanjati veća pažnja u godinama koje dolaze, jer ona to i zaslužuje“, istakao je Klaković.

Kljaković je internacionalnu slavu stekao ostvarenjem “Delikatesna radnja”.

U jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji ostavio je veliki trag scenografijama u filmovima “Specijalno vaspitanje”, “Miris poljskog cveća”, “Sok od šljiva”, “Dom za vešanje”, “Andergraund”, “Varljivo leto ’68.” i mnogim drugim.

Kljaković je za svoj rad dobio Zlatnu arenu Pula film festivala, francusku filmsku nagradu Cezar, Evropsku filmsku nagradu za scenografiju u filmu „Delikatesna radnja“, a bio je nominovan i za prestižnu nagradu za TV stvaralaštvo Emi za scenografiju TV filma „Raspućin“.

U obrazloženju žirija stoji da nagrada “Aleksandar Lifka” odlazi u ruke istinskog velikana kinematografije, majstora kulisa koji je radeći s velikim rediteljima ostavio neizbrisiv trag u srpskom i evropskom filmu.

„Miljen Kljaković Kreka je jedan od najpoznatijih scenografa evropskih prostora, koji je svojevremeno dobio nagradu Cezar za ‘Delikatesnu radnju’ i biću slobodan da primetim da, ako neko sa ovih prostora bude dobio Oskara, možda će to upravo da bude naš Kreka Kljaković i zato smo odlučili da on bude naš dobitnik“, istakao je direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.