U trendu

Klos: Želimo da skrenemo pažnju na ugroženost Visokih Dečana

BEOGRAD – Izvršni potpredsednik „Evropa nostre“ Gi Klos izjavio je da upisom manastira Visoki Dečani na ovogodišnju listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi ta organizacija želi da privuče veću pažnju domaće i inostrane javnosti na dugogodišnju ugroženost tog izuzetnog spomenika kulture koji se još od 2006. godine nalazi na Listi svetske baštine u opasnosti.

Klos je za Novosti istakao da je ta organizacija spremna da se angažuje kako bi u otvorenom i konstruktivnom razgovoru sa svim zainteresovanim stranama bio pronađen izlaz iz sadašnje situacije.

„U narednom periodu ćemo razgovarati sa svima kako bismo ustanovili i sagledali detaljno i sveobuhvatno činjenično stanje, saslušali sva mišljenja i interpretacije i kako bi naši evropski stručnjaci potom publikovali detaljan izveštaj o sadašnjoj situaciji i predložili put za prevazilaženje još otvorenih pitanja“, istakao je Klos.

On je ocenio da manastir Dečani ne treba da bude izvor sukoba između različitih zajednica koje žive na prostoru Balkana, već bi trebalo da postane dragocena spona između svih ljudi koji su posvećeni evropskim vrednostima i žele da se na taj prostor trajno vrati dijalog i mir među narodima.

Pan-evropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ svrstala je srpski manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih kulturnih lokaliteta u Evropi u 2021. godini.

Visoki Decani, manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, sagrađen je u 14. veku, a od juna 1999. godine nalazi se pod zaštitom snaga KFOR-a zbog stalnih napada albanskih ekstremista.

Manastir je ugrožen zbog izgradnje puta Dečani – Plav, koji bi trebalo da prođe kroz zaštićenu zonu oko manastira. Takođe, lokalna vlast u opštini Dečane odbija da sprovede odluku Ustavnog suda u Prištini, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta.
Visoki Dečani su uvršteni na listu svetske baštine 2004. godine, a 2006. godine taj status su dobila još tri manastira Srpske pravoslavne crkve na KiM – Gračanica, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Iste godine ta četiri manastira su uvršteni i na UNESKO-vu listu ugrožene svetske kulturne baštine.

Lideri privremenih institucija samouprave u Prištini Vjosa Osmani i Aljbin Kurti uputili su pismo organizaciji „Evropa Nostra“, tvrdeći da srpski manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume za listu „Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.