U trendu

Knjiga o glumcu i glumcima u završnici Festivala monodrame

Knjiga „Glumac… je glumac…“, o istoimenoj pozorišnoj predstavi Zijaha Sokolovića koja je za 37 godina izvedena 1.569 puta, biće predstavljena sutra, 28. juna, u završnici Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

Sokolović je agenciji Beta rekao da je u knjizi objavljen integralni tekst predstave koja je prevedena na engleski, nemački, italijanski, francuski i norveški jezik i bila izvođena u interpretaciji 18 glumaca u brojnim metropolama sveta.

„Za monodramu kažu da je to nulta tačka pozorišta, zato što u prazan prostor izađe živi čovek, glumac, i onda se to razvija u dijalošku formu koja dobija posebnu dimenziju i postaje interesantna za svakog glumca na svetu“, rekao je Sokolović.

On je dodao da u glumci u monodramama imaju na sceni strah od usamljenosti i lične odgovornosti za sve elemente pozorišta, i da se u predstavama na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu glumci rešavaju tog svog straha.

Prema njegovim rečima predstava „Glumac… je glumac…“ bila je proglašena za najbolju monodramu festivala u Zemunu 1978. godine i osvojila glavnu festivalsku naradu Zlatna kolajna, a o fenomenu njenog trajanja u knjizi je objavljeno 30 eseja, kritika i mišljenja glumaca, režisera i dramaturga.

„Retkost je da knjigu dobije jedan pozorišni tekst koji se još igra. Prolaznost te predstave je zaustavljena i ja sam srećan“, rekao je Sokolović.

Knjigu Zijaha Sokolovića „Glumac… je glumac… je glumac“ objavila je zagrebačka izdavačka kuća Hema, uz poršku hrvatskog ministarstva kulture, a to izdanje biće predstavljeno u zemunskom restoranu „Stara carinarnica“, kao deo pratećeg programa Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.   

Festival monodrame i pantomime biće zavšen sutra proglašenjem najbolje predstave i dodelom nagrada, a poslednje festivalske večeri na programu su monodrame posvećene srpskim heroinama Milunki Savić, Nadeždi Perović i Čučuk Stani.

Biće prikazane monodrama „Milunka“ u izvođenju Vesne Stanković, „Nadežda Petrović“ LJiljane Đurović i „Čučuk Stana“ u interpretaciji Mirjane Đurđević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.