U trendu

Književna tribina “Deca u (ne)vremenu” danas na Sajmu

BEOGRAD – Serija onlajn tribina pod nazivom „Otklon od distance“ počela je danas na Beogradskom sajmu, a emitovana je onlajn preko Fejsbuk stranice BG sajma.

Jedan od panela u programu je bio i “Deca u (ne)vremenu – književnost za decu u ova šugava vremena” na kojoj su učestvovali pisci za decu Jasminka Petrović i Uroš Petrović.

Jasminka Petrović je predstavila svoje onlajn projekte u doba pandemije, koji su posvećeni deci, i jedan od tih je edukativno zabavan serijal “Čitanjac igranjac”, osmišljen u doba dokolice, kada je autorka želela da deci na kreativan način pokloni vreme u izolaciji.

Emisija se može pogledati na YouTube kanalu i društvenim mrežama – stranicama same autorke i izdavačke kuće Kreativni centar, gde je spisateljica i objavljivala najčešće svoja dela za decu i o deci.

Jedna od omiljenih dečjih junakinja Pipi Duga Čarapa iz pera švedske književnice Astrid Lindgren napunila je 75 godina, i taj jubilej je Petrović obeležila takođe onlajn na viralan način.

“Dobila sam poziv od švedske ambasade da povodom tih 75 godina, što je velika cifra, u tom duhu kao “Čitanjac igranjac” uradim serijal o Pipi, što je u početku zamišljeno da bude kratko, dužine do 10 minuta”, uvodi u priču autorka za decu.

“Ipak, onda sam dobila vetar u leđa, posebno što je Pipi Duga Čarapa knjiga mog detinjstva, i uvek kažem svima da mi je to omiljena knjiga u ranom periodu, i odlučila sam da to uradim onako kako dolikuje, ozbiljnije.”.

Tako je veoma ambiciozno pristupila tom izazovu, epizode su porasle na 20 minuta, ali naravno ne samo to, već prva ideja o pet do sedam sagovornika o toj čuvenoj junakinji mnogih detinjstava, narasla je na čak njih 50.

Jasminka Petrović je tako realizovala 10 epizoda, gde se čak pojavljuje i glumica koja je glumila Pipi kad je bila mala u poznatom filmu.

Autorka mnogih bestseler knjiga za decu i tinejdžere kao “Škola za početnike” i “Seks za početnike”, koji su imali pozorišnu adaptaciju, Petrović je prisutna i na filmu, kao što je nedavni projekat “Zlogonje”, prema dramatizaciji njene knjige „O dugmetu i sreći“.

Ona je ocenila da bi u ovim uslovima pandemije idealno bilo da se porodice nađu na okupu, što mnoge i jesu kada deca prate nastavu onlajn dok roditelji rade od kuće.

Ona savetuje da na taj način svi zajedno čitaju jednu istu knjigu i da svaki član porodice na kraju analizira i komentariše to delo, što je po njoj prava mera za sve ukućane.

Uroš Petrović, takođe pisac mnogih dela za najmlađe, poznat je i po osmišljavanju zagonetki i mozgalica u svojim knjigama.
Tokom karantina, Petrović je pisao TV serijal za decu od 13 epizoda za RTS, u njegovom žanru fantastike, misterije, zagonetke, kao i knjigu pesama za razmišljanje “Kamile su debele” objavljene u sred pandemije, tokom leta.

“Iako neoubičajeno za mene da pišem pesme, oprobao sam se i u tome, ali sam stavio 32 zagonetna pitanja na kraju knjige, da ne razočaram decu koju su na to navikla”, kaže pisac, čije je novo književno delo izašlo odmah nakon ukidanja vanrednog stanja.

Knjiga je ranije napisana, pre 10 godina, a sada je dorađena, i imao je neke susrete uživo sa svojom mladom publikom.

“Odmah sam krenuo da pišem “Zagonetne potrage 2. deo”, ne zato što sam puno vredan, već da zaokupim mozak u doba izolacije”, otkrio je pisac.

On je podelio svoja iskustva u radu sa decom tokom zanimljivog kampa “Ršumova Akademija” osnivača Ljubivoja Ršumovića, održan drugi put, ali onlajn u doba Kovida 19.

“Tamo su deca koja jako lepo pišu i pesme i priče, a imaju priliku da razgovaraju ne samo sa piscima za decu, već je tu bio i Matija Bećković, zaista imaju šta da nauče”.

Takođe je otkrio kako je za decu osmislio kreativan zadatak, a to je da od sada, deca neće samo da slušaju bajke, već će da ih i sami napišu.

“Davno je Albert Ajštajn rekao – “Ako želite da vam dete bude inteligentno, čitajte mu bajke, a ako želite da bude još više inteligentno, čitajte mu još više bajki”, kazao je pisac, čiji je roman “Peti leptir” ranije ekranizovan u režiji Milorada Milinkovića, kao jedan od retkih savremenih filmova za decu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.