U trendu

Kod Zavidovića pronađen konak star nekoliko vekova

SARAJEVO – U mestu Gostović nedaleko od Zavidovića već neko vreme vrše se arheološka istraživanja na lokalitetu manastira Svetog Pantelejmona „Udrim“, koji je star više od 400 godina.

Nema mnogo pisanih tragova o manastiru koji se nalazi u neposrednoj blizini Kamenice kod Zavidovića, a u zapisima se prvi put spominje 1604. godine.

Više od 300 godina manastir je bio prepušten zubu vremena, da bi prošle godine počeli radovi na obnovi, prenosi portak klix.ba.

Protojerej i administrator manastira „Udrim“ Zoran Živković izjavio je da je još prošle godine počela prva faza obnove koja se odnosila na uređenje unutrašnjosti manastira, a da su ove godine otkriveni i tragovi konaka u kojem su živeli monasi koji su se molili u manastiru.

„Reč je o objektu dužine 23 metra i širine pet metara, a pronađeni su i tragovi peći, posuđa i cevi za vodu koji se po izgledu ne razlikuju od cevi iz Rimskog doba“, naveo je Živković.

On je istakao da je to značajno otkriće, a da je cilj da bude pronađeno i manastirsko groblje.

Radove na manastiru izvode firme iz Beograda i Banjaluke po odobrenju Federalnog ministarstva za zaštitu okoline i Zavoda za zaštitu nacionalnih spomenika, a uz pomoć Mitropolije dabrobosanske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.