U trendu

Komabderev: Bio sam veći optimista pre 10 godina

SARAJEVO – Film “Ukrug” Stefana Komandereva, bugarsko-srpska koprodukcija, premijerno se prikazuje u okviru Takmičarskog programa – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala, a autori kažu da je reč o slici savremenog bugarskog društva.

“Ukrug” je drugi deo trilogije, koju je Komandarev započeo sa filmom “Pravci”, koji je osvojio pre dve godine Specijalnu nagradu žirija SFF, a prikazan je i u Srbiji na “Kustedorfu” i Festu.

Dok je u prethodnom filmu bilo više priča taksista tokom jedne noći, drugi deo trilogije je fokusiran na tri policijske patrole u Sofiji u noći između pada Berlinskog zida (9. novembar 1989) i kraja komunizma u Bugarskoj (10. novembar 1989) i kroz događaje sa kojima se suočavaju policajci, Komandarev prikazuje današnje bugarsko društo koje se već tri decenije bori sa tranzicijom.

Scenario, koji je Komandarev napisao sa Simeonom Ventsislavovim, inspirisan je istinitim pričama.

“Kada smo počeli da radimo na filmu, uspostavili smo kontakt sa policijskim sindikatom i njima se dopala ideja o filmu, pa smo dosta zanimljivih priča čuli od policajaca. Neke su bile smešne, druge apsurdne, treće tužne. Sve te priče su nam poslužile kao inspiracija za scenario”, rekao je Komandarev nakon jutrošnje projekcije filma u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

On je objasnio da je prethodni film “Pravci” bio mozaik sastavljen od različitih kratkih priča, dok su za “Ukrug” odabrali samo tri policijske patrole i pokušali više da razviju karaktere tih policajaca.

Ventsislavov je rekao da i ovaj film kao i prethodni jeste oslikavanje savremenog bugarskog društva i problema, sa ciljem da pokrenu pitanja, a ne da daju odgovore.

Komandarev je rekao da je “Ukrug” niskobudžetni film (380.000 evra) i da su morali brzo da snimaju, tako da je snimanje trajalo 12 dana.

“Glavnom snimanju su prethodile probe i probno snimanje malim kamerama, bez svetla i zvuka i to smo izmontirali, tako da smo pre samog snimanja imali gotov film što je bilo od velike pomoći. Tokom tih proba i prvog snimanja dosta smo improvizovali kako bi bili potpuno spremni da bi mogli za 12 noći da snimimo ceo film”, objasnio je reditelj.

Komandarev kombinuje tragediju i komediju.

“To je bio naš način da prikažemo realnost, jer u stvarnom životu postoje i svetli i mračni trenuci. Činjenica da snimamo ovaj film, ukazuje na to da smo optimistični ne samo kada je bugarsko društvo u pitanju nego uopšte. Ja živim u Bugarskoj, moja deca žive tamo i ja volim to društvo i stalo mi je i zato se trudim da ga prikažem sa simpatijom”, rekao je Komandarev.

Priznao je, međutim, da je pre 10 godina bio optimističniji u pogledu buducnosti svoje zemlje.
Ventsislavov je ispričao anegdotu sa projekcije filma “Pravci” u Berlinu.

“Nakon projekcije jedna devojka nas je pitala zašto prikazujemo svoju zemlju na tako negativan način. Stefan joj je odgovorio: Zato što film nije finansiralo Ministarstvo turizma. Mi želimo da prikažemo aktuelne probleme, a ne da reklamiramo svoju zemlju”, rekao je scenarista.

Film je snimljen u koprodukciji bugarske kuće “Argo Film” i srpske “See Film Pro” uz pomoć francuskih kuća “Deuxieme Ligne Films i “EZ Films” i podršku Bugarskog nacionalnog filmskog centra, Filmskog centra Srbije i Eurimaža.

U filmu igraju Irini Jambonas, Stefan Denolyubov, Ašen Blatećki, Ivan Barnev, Vasil Vasilev-Zueka, Stoyan Doićev, Pavel Popandov, Gerasim Georgiev-Gero, Nikolay Uroumov and Ovanes Torošian, a sa većinom je Komnadarev sarađivao i u prethodnom ostvarenju.

U Bugarskoj će film biti prikazan u novembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.