U trendu

Komad „Kraljevstvo“ sutra na Beogradskom festivalu igre

BEOGRAD – Spektakl predstava „Kraljevstvo“ španske trupe „Grupa gospodina Serana“ iz Barselone, biće premijerno izvedena sutra na sceni Opere i teatra Madlenianum u okviru 18. izdanja Beogradskog festivala igre (BFI), najavljeno je na konferenciji za medije.

Autori ove predstave su osnivač trupe – čuveni Aleks Serano, Pau Palacios i Feran Dordal, dok koreografiju potpisuje Diego Anido, istovremeno i izvođač.

Osim Dijega, igrači „Kraljevstva“ su Pablo Rosal, Vang Ping-Hsjang, Dejvid Munici i Niko Roig, koji je i kompozitor muzike.

Umetnik koreografije Aleks Serano osnovao je „Grupu gospodina Serana“ u Barseloni 2006. godine kao pozorišnu trupu koja stvara originalne produkcije bazirane pretežno na pričama iz savremenog trenutka.

Na osnovu kreativnih saradnji, njihove produkcije sjedinjavaju scenski performans, tekst, video i zvuk.

Trupa prikazuje isključivo originalne postavke sa kojima gostuje u zemlji i inostranstvu, uz veliku podršku i priznanja važnih institucija u Španiji.

„Grupa gospodina Serana“ može se pohvaliti zaista prestižnim poduhvatom – osvajanje Srebrnog lava na Bijenalu u Veneciji 2015. godine.

Osnivač, direktor i selektor BFI – Aja Jung istakla je da je španska trupa konačno stigla juče u Beograd nakon peha koji su imali na proleće.

„Kraljevstvo“ je bilo planirano za prolećno izdanje 18. BFI, ali u poslednji čas, pred ulazak u avion, otkriveno je da jedan od izvođača ima koronu.

Sada je došlo i do promene scene, te će predstava gostovati u Madlenianumu, umesto u BDP-u, kako je prvobitno planirano.

Jung smatra da će možda time komad izgubiti na atmosferi, ali je zato uvek atraktivno imati veću pozornicu kao upravo Madlenianum.

Jedan od autora Pau Palacios je otkrio da su njihove predstave mešavina igre, performansa i video zapisa.

Na taj način koriste različite jezike, kao pravi multimedijalni sadržaj, spektakl.

Taj metod rada već su dokazali beogradskoj publici ranijih godina na BFI, zahvaljujući uspešnoj predstavi „Ptičica“, koja je odigrana tokom dve rasprodate večeri zaredom u Pozorištu na Terazijama.

Palacios je naveo da u komadu „Kraljevstvo“ govore o čitavom sistemu danas, ne samo o kapitalizmu i koriste dve metafore: banane i King Konga.

Tako je gigantski majmun kralj na svom ostrvu, uzima banane, stalno traži još, nikad mu nije dosta, a tako je i sa ljudima danas, svi su nezasiti.

Banane kao tropsko voće svuda su rasprostranjene, upravo kao i kapitalizam, uključio se glavni glumac, akter predstave – Pablo Rosal.

On je objasnio da je u ovom projektu, kao i drugim iz trupe, glumac tu kao objekat, igrač, kao deo jedne složenije mašinerije.

Palacios i Rosal su se složili da njihova predstava zapravo ne kritikuje toliko sistem i društvo, već izdvajaju njihove dobre strane i nude mogućnost da se reše mnogi tekući problemi.

U „Kraljevstvu“ koriste složenu multimediju, jer je i život sam veoma komplikovan i kompleksan, često višeslojan.

Komad se završava velikom zabavom, ali ona je ironična i puna kritike, kako su obojica podvukli.

Što se tiče pandemije, ona ih je veoma poremetila i sada im je nastao opšti haos u organizaciji – morali su da u roku od šest meseci nadoknade sve što su propustili za godinu i po dana.

Tako su skorije putovali u Veneciju, Milano, Ženevu, San Sebastijan i po Francuskoj.

Otkrili su i to da su razmišljali da ugase trupu za vreme Kovida 19, ili da ostanu samo tri osnivača, a na kraju je ispalo sve dobro, jer imaju čak 22 igrača u ansamblu.

Uskoro će sa svoje četiri produkcije imati turneju kroz Portugal, Italiju, Španiju, južnu Francusku i Bugarsku.

Kako navodi svetska kritika, „Kraljevstvo“ je nemilosrdni koktel čiji su sastojci banane, živahna koreografska rešenja, reklame, pank i rok, King Kong, supermarketi, ekonomski rast, konfuzija, ekspanzija, nestašica, državni udar, zverstvo, trap muzika i mačo mladići, u jednoj beskrajnoj zabavi.

Premijera ove 65-minutne predstave održana je na „Grec festivalu“ u Barseloni 2018. godine, a osim tog festivala, ko-produkciju „Kraljevstva“ potpisuje FOG Trijenale Izvođačkih umetnosti u Milanu, CŠ Teatar iz Venecije i mnogi drugi partneri i institucije.

Publika i teoretičari špansku trupu hvale da su „majstori simulacije nad simulacijom“.

Američki novinar H. L. Menkin jednom je rekao: „Za svaki komplikovan problem postoji odgovor koji je jasan, jednostavan i pogrešan“, što se delimično nadovezuje na „Kraljevstvo“.

Ima i jedna važna napomena za gledaoce – tokom predstave koriste se veoma jaka stroboskopska svetla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.