U trendu

Komad „Okruženje“ gost na BFI, dobio nagradu Gardijana

BEOGRAD – Komad „Okruženje“ („Umwelt“) francuske koreografkinje Magi Maren, upravo je proglašen od strane londonskog magazina „Gardijan“ za jedno od najboljih scenskih dela umetničke igre u 20. veku, a gostovaće 8. septembra u Ateljeu 212 na programu jesenjeg dela 18. Beogradskog festivala igre (BFI).

U Gardijanu konstatuju da je bilo očekivano da ovakav komad uvek i neprestano izaziva reakcije, a i francuski list “Liberation” je delo “Umwelt” izdvojio kao “jednu od najjačih i najimpresivnih predstava decenije”.

Takođe, čuveni grčki umetnik Dimitris Papajoanu, dok je nedavno boravio u Beogradu i Novom Sadu, izjavio da je ovaj rad Magi Maren jedan od najsnažnijih koreografskih i scenskih ostvarenja koje je ikada video u karijeri.

Papajoanu je zatvorio prolećni deo festivala nastupom svoje predstave “Mastilo” iz Atine, 14. i 15. aprila u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, i prvi sledeći komad na BFI će biti upravo “Okruženje” 8. septembra u pozorištu Atelje 212.

Na listi londonskog Gardijana našlo se još nekoliko autora i predstava koje je publika Beogradskog festivala igre imala već priliku da otkrije, od čuvenog Akrama Kana i Silvi Gilem, preko Rasela Malifanta, do slavne Kristal Pajt.

Britanski list opisuje ovaj koreografski projekat rečima: „Devet ogledala na sceni rotiraju se lagano, a devet igrača se pojavljuju povremeno kako bi počeli ili završili neki posao. Buka ne jenjava, a prazna je poput vetra. Proces je gotovo ravan, dok tutnji prema našim mislima, osećanjima, željama, i dovodi u pitanje naše prisustvo. To je komad koji boli dok se gleda, jer su oči uprkos akciji, usmerene u prazninu, kao u srž našeg postojanja“.

Kompanija Magi Maren dolazi iz francuskog grada Sent Foa Le Lion, Francuska, a premijera “Okruženja” je odigrana još 2004, ali je onda predstava obnovljena i prikazana ove godine u Francuskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.