U trendu

Komemorativna sednica posvećena Milovanu Danojliću održana u SKZ

BEOGRAD – Srpska književna zadruga (SKZ) održala je danas u svom sedištu komemorativnu sednicu posvećenu pesniku i piscu Milovanu Danojliću (1937-2022).

Pozdravljajući prisutne, predsednik SKZ Milo Lompar je podsetio da je Danojlić bio istaknuti pisac, pesnik, esejista i prevodilac, i od 2013. do 2022. godine predsednik SKZ.

„Izuzetno mnogo je posvetio svoje brige i pažnje njenom opstanku i uspehu u teškim i ne uvek zahvalnim vremenima“, ocenio je Lompar.

Književnik Radivoje Mikić je ocenio da Danojlić bio naša „velika književna figura“, čija će dela „predstavljati nezaobilazn činjenice u pokušaju da se napravi rezime najznačajnijih rezultata poslednjih decenije u srpskoj književnosti“.

„Bio je važna figura u kulturnom i javnom životu jer je uvek negovao kritički odnos prema društvenim pojavama. Imao je potrebu da se kao pisac određuje prema sopstvenom vremenu“, naveo je Mikić.

Danojlić je lako prelazio sa poezije na prozu, a u razgovoru od pre dve decenije za Letopis Matice srpske je rekao da je za njega poezija ili ispovedanje ili prazna igra, podsetio je Mikić.

Prema njegovim rečima, Danojlić je smatrao da pesnik kao prvu obavezu ima da izrazi svoje iskustvo i saznanja o svetu i životu, a to je znao da učini i kroz prozna dela.

Ocenivši da je bio jedan od srpskih pisaca koji su pokazali da pisac neprekidno mora da radi na sebi, Mikić je podsetio na Danojlićevu izjavu:

„Mnogo sam čitao, učio, prevodio, putovao, odlazio i vraćao se, da bih sagledao važnost onoga što sam imao na početku, pre svakog učenja i znanja“.

Akademik i pesnik Matija Bećković je u emotivnom izlaganju, između ostalog, ocenio da „teško da ima bolje i čistije lirike“ od Danojlićeve.

Bećković je istakao da nema književne forme u kojoj se Danojlić nije potvrđivao, a „sebe je kao pesnik pomerao u stranu i postajao vrsni esejista i prozni pisac bez premca“.

Odabrane Danojlićeve stihove izgovarala je glumica Jana Salamadić, a među brojnim zvanicama bili su nekadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije Vojislav Koštunica i akademik Darko Tanasković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.