Koncert Alekseja Arhipoovskog, virtouza na balalajci u BG

BEOGRAD – Koncert virtuoza na balalajci iz Rusije Alekseja Arhipovskog biće održan 7. secembra u Kombank dvorani, najavili su danas organizatori.

Blistavo, očaravajuće, eksplozivno i emotivno – sve se to može reći o njegovom izvođenju, o njegovoj fenomenalnoj muzici.

Ruskog muzičara na balalajci često porede sa Paganinijem ili Hendriksom.

On je kao i oni preokrenuo muzičko shvatanje slušalaca, otkrivši nove mogućnosti balalajke.

Arhipovski je stvorio nov način sviranja na ruskom narodnom instrumentu, objedinio je autentični manir izvođenja sa sopstvenim metodama.

Njegova otkrića i fenomenalan rezultat muzičkih eksperimenata obezbedili su umetniku pune sale pažljivih slušalaca i nastupe koji gledaoci pamte čitav život.

Aleksej Arhipovski smatra da je balalajka riznica tajni i zagonetki. On ne prestaje da ih odgoneta i da beskonačno zadivljuje svoju zahvalnu publiku novim idejama i otkrićima. Mnogi slušaoci i profesionalci ga nazivaju čarobnjakom, maestrom zbog njegove magične muzike.

Publika pažljivo osluškuje svaku njegovu notu, divi se svakog momenta njegovom izvođenju i sa nestrpljenjem iščekuje nove obrte u umetnikovim arijama.

„Ne smatram da sam tipičan muzičar koji svira balalajku…I prema balalajci se ne odnosim kao prema ruskom narodnom instrumentu, nego kao prema instrumentu na kom je moguće izvesti bilo koju melodiju“ – priznaje umetnik.

„Sve je moguće“ – upravo sa tom idejom Aleksej Arhipovski je postao rado viđen gost na mnogim festivalima klasične, etno, narodne i džez muzike u svim svetskim dvoranama: u SAD-u, Kini, Južnoj Koreji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.