U trendu

Koncert Andreja Jovanića na Festivalu „Vrnjci 2021“

VRNJAČKA BANJA – Master muzički umetnik Andrej Jovanić održaće sutra solistički koncert u Zamku Belimarković u okviru 16. Festivala klasične muzike „Vrnjci 2021“, saopštili su organizatori događaja.

Ovom prilikom Jovanić će na francuskoj solo teorbi i baroknoj gitari izvesti svite lautiste Robera de Vizea.

Program koncerta čine Svite iz „Rukopisa Žan-Etjen Vodri de Seizenaja“ (1699. ): Svita u D-molu (Preludi, Alemanda, Kuranta, Sarabanda, Gavota, Tri Noele, Čakona i Maskarada) i Svita u C-duru (Preludi, Alemanda, Kuranta, Sarabanda, Muzeta, Gavota, Antre de Espanjols, Le Silvans i Menuet) na francuskoj teorbi.

Pored ovih kompozicija, Jovanić će izvesti i Svitu u D-molu iz druge zbirke komada na baroknoj gitari, posvećenoj Luju Četrnaestom, a koju čine Preludi, Alemanda, Kuranta, Sarabanda, Žiga, Gavota, Bure, Pasakalja i dva Menueta.

Gitarista, lautista i teorbista Jovanić je studirao istorijsku interpretaciju na lauti i teorbi na Kraljevskoj Muzičkoj Akademiji u Londonu.

Kao član kamernih ansambala i orkestara ostvario je veliki broj nastupa u Srbiji i inostranstvu.

Dobitnik je više nagrada za kamerno izvođenje barokne muzike u Londonu.

Jedan je od osnivača udruženja „Nimbus Art“, koje od 2008. godine organizuje koncerte i gostovanja u Srbiji i inostranstvu, kao i više festivala u Beogradu.

Osim toga, Jovanić je angažovan kao nastavnik gitare u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Zemunu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.