U trendu

Koncert Beogradske filhamonije za zaljubljenike u svemir

BEOGRAD – Beogradska filharmonija najavila je za 27. maj u Kolarčevoj zadužbini koncert na kome će solista Piter Mur sa svojim trombonom oponašati teleskop u kompoziciji „Posmatrač zvezda“.

Koncert, koji će biti održan pod upravom šefa-dirigenta Gabrijela Felca, biće „idealan za zaljubljenike u svemir“ s obzirom da ga zatvara Simfonija br. 2 Rahmanjinova.

„Ako se u filharmonijskom programu nađu nazivi ‘Potraga za noćnim nebom’, ‘Sazvežđa, ‘Veliki i Mali medved’, ‘Orion, Pegaz’, ‘Mlečni put“ jasno je da je svemir inspirisao kompozitora Džonatana Douva da komponuje delo ‘Posmatrač zvezda'“, navodi se u saopštenju Filharmonije.

Kažu i da kompozicija „prati sanjara koji razgleda kosmos i trombonom umesto teleskopom prati različita sazvežđa“, a stavove ove svemirske fantazije povezuje tema poznate dečije pesmice „Sijaj, sijaj zvezdo mala“.

Trombonista Mur je sa 12 godina bio najmlađi pobednik Bi-Bi-Si-jevog takmičenja „Mladi muzičar“, sa 18 je postao najmlađi član Londonskog simfonijskog orkestra, a predaje i na Kraljevskoj muzičkoj akademiji i Školi za muziku i dramu Gildhol.

„Pretposlednji koncert u filharmonijskoj sezoni zatvara raskošna, veličanstvena i emotivna Simfonija broj 2 Rahmanjinova. Veliki klub ljubitelja Felca posebno će uživati u izvođenju ovog dela budući da je Felc ‘specijalista’ za Rahmanjinova“, navedeno je u saopštenju Filharmonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.