U trendu

Koncert Dušana Panajotovića 3. septembra u „Gvarneriusu“

BEOGRAD – Nagrađivani violinista Dušan Panajotović nastupiće 3. septembra u Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije „Gvarnerius“ uz klavirsku saradnju Igora Draževića, a program koncerta čine dela Jovane Stefanović, Ivana Brkljačića, Ijana Vilsona, Tatjane Milošević i Svetlane Savić, saopšteno je danas iz ove institucije.

Koncert predstavlja deo projekta “Dvadeset odabranih”, koji Ustanova „Gvarnerius“ realizuje u saradnji sa Domom omladine Beograda, a u okviru kojeg će se na 20 koncerata tokom 2021. godine predstaviti mladi umetnici klasične muzike iz cele Srbije, po selekciji proslavljenog srpskog violiniste Jovana Kolundžije.

Panajotović je završio osnovne i master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a trenutno pohađa doktorske studije na Katedri za gudačke instrumente.

Ostvario je zapažene uspehe na mnogim republičkim i međunarodnim takmičenjima i dobitnik brojnih nagrada, među kojima se ističu: nagrada za Najboljeg mladog umetnika koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Srbije (UMUS), prva nagrada na internacionalnom takmičenju „Third International Danube Instrumental Competition“ u Ulmu (Nemačka), specijalna nagrada na Internacionalnom takmičenju „Ohrid Pearls“ u Makedoniji.

Pored toga, odlikovan je i prvom nagradom na Internacionalnom takmičenju „Burgos International Music Festival“ u Španiji, prvom nagradom na Republičkom takmičenju u Beogradu, kao i nagradama iz fondova „Miodrag Macić – Mišo“, „Meri Žeželj – Majer“ i „Merima Dragutinović“.

Kao solista istakao se na republičkim i inostranim muzičkim festivalima poput Niških muzičkih svečanosti (NIMUS), Beogradskih muzičkih svečanosti (BEMUS) i „Neisuoni Deiluoghi“ u Italiji.

Solističke nastupe je ostvario i sa orkestrom na „Burgos International Music Festival“, sa gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“ u Kolarčevoj zadužbini, Niškim simfonijskim orkestrom, uz pratnju orkestra teatra u Ulmu i drugih.

Kao koncertmajstor je nastupao u „Young Euro Clašic Orćestra“ u sali Berlin Konzerthaus.

Pijanista Dražević doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i stekao titulu doktora umetnosti.

Tokom školovanja se usavršavao kod istaknutih profesora klavira, između ostalih i kod Svetlane Bogino, Vladimira Ugarkova, Aleksandra Serdara, Dubravke Jovičić, Nevene Popović i Aleksandre Romanić.

Ulaz na koncert je besplatan, uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.