U trendu

Koncert džez benda Sćime onlajn 19. decembra na Kolarcu

BEOGRAD – Koncertna sezona pod nazivom „Fusion MakesSense“ u organizaciji orkestra „Muzikon“, nastaviće se 19. decembra onlajn prenosom nastupa modernog džez benda Sćime sa Kolarca na kanalu „Agelast“, saopštili su organizatori.

Publika će imati priliku da čuje žanrovske varijacije klasične muzike u fuziji sa džezom, koje će biti izvedene u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, a koncert će se održati bez publike u sali zbog epidemioloških mera.

U pitanju je izvođenje autorskih kompozicija neobičnog instrumentalnog džez sastava Sćime, u aranžmanu za džez kvartet i gudački orkestar.

Na ovom koncertu biće izvedene poznate numere i nekoliko premijernih kompozicija benda kao delo Luke Ignjatovića (saksofon) i Save Miletića (klavir), dok aranžmane za gudački orkestar potpisuju kompozitori Vladimir Nikolov i Ana Krstajić.

Sćime je autorski kvartet džez bend osnovan 2015. godine u Beogradu, a u njemu su i Peđa Milutinović (bubnjevi) i Boris Šainović (kontrabas).

Ovaj sastav se fokusirao na izvođenje originalnih kompozicija saksofoniste grupe Ignjatovića, a pored izvođenja originalne muzike pod uticajem savremenog i tradicionalnog džeza, kao i klasične muzike, Sćime veliku pažnju posvećuje kolektivnoj improvizaciji i interakciji.

Po svom stilu instrumentalnog muziciranja negde su slični kolegama – grupi „Eyot“ iz Niša ili džez pijanisti Vasilu Hadžimanovu, gde spajaju više fuzija žanrova u savremeni izraz džeza.

Svoj prvi album „Do You Really Wanna Play?“ sastav je objavio 2016. godine za diskografsku kuću Metropolis Music Company.

Nakon objavljivanja ovog izdanja Sćime je dobio poziv da svira na Beogradskom džez festivalui u tom trenutku bendu se priključuje pijanista Sava Miletić.

Drugi album „Visualisation“ izdali su za švajcarsku kompaniju „UNIT Records“ maja 2018. godine, a početkom te godine priključio im se tenor saksofonista Rastko Obradović, dok je baš u maju u ovom proširenom sastavu bend nastupio na čuvenom festivalu „Moers“ (Nemačka).

U avgustu iste godine svirali su i na festivalu „Jaž in Marsiac“ u Francuskoj kao finalisti takmičenja European Radio Competition.

Projekat onlajn koncerta na Kolarcu podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja iz oblasti savremenog stvaralaštva za 2020. godinu, i sponzorisan je od strane SOKOJ-a.

Organizacija se zahvaljuje Hooloovoo i ProductionPool ekipama na podršci livestream (dirtektnog) prenosa i produkcije koncerta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.