U trendu

Koncert hora „Rastko“ sutra na Kosančićevom vencu

BEOGRAD – Dečji hor „Rastko“ pri Hramu Svetog Save, održaće sutra solistički koncert na Kosančićevom vencu, u okviru Beogradskog leta.

Na repertoaru će biti duhovne, dečje, rodoljubive i narodne pesme, a horom će dirigovati Stojanka Vukomanović.

Dečji hor „Rastko“, koji obeležava tri decenije rada, jedan je od prvih dečjih pravoslavnih horova u Srbiji osnovan nakon Drugog svetskog rata.

Osnovan je na inicijativu protojereja-stavrofora Steve Vlačića kako bi deca pevala na liturgiji i iznad svega trudi se da dostojno predstavlja Hram Svetog Save, pronoseći duh pravosavlja i svetosavlja.

Hor „Rastko“ je osnovan kao podmladak Pevačkog društva „Mokranjac“ pri Hramu Svetog Save koji datira još od 1931. godine.

Duhovnik hora je nekadašnji član Dragan Šovljanski, paroh Hrama Svetog Save, a od 2018. hor vodi Stojanka Vukomanović, profesor muzike.

Pored liturgije, hor „Rastko“ nastupa na različitim manifestacijama i bio je prvi dečiji crkveni hor (jedno vreme i jedini) koji je nastupao u okviru Festivala duhovne muzike „Horovi među freskama“.

Održao je više koncerata među kojima se posebno izdvajaju koncerti u Ambasadi Republike Francuske u Beogradu, Gradskoj kući u Kruševcu i nastup u okviru „Pančevačkih dana duhovne muzike“, a u novije vreme i u Beogradskoj filharmoniji i Ambasadi Kanade u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.