U trendu

Koncert „Melodija jednog prijateljstva“ povezao BG i Rim

BEOGRAD – U Skupštini grada Beograda sinoć je direktno prenošen koncert „Melodija jednog prijateljstva“, koji je emitovan uživo iz Rima.

Muzičko veče imalo je kao osnovnu ideju da spoji dve prijateljske kulture, srpsku i italijansku, i dva grada, Beograd i Rim.

Gostima su se predstavili violinista Ilija Marinković i pijanistkinja Nataša Veljković, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović
rekao je sinoć da Beograd na ovaj način pruža podršku kulturnoj saradnji dva grada i dve zemlje.

„Beograd je uvek spreman da kulturom i umetnošću povezuje narode, a sa italijanskim narodom ta veza je izuzetno jaka“, rekao je Mladenović.

On je podsetio da se naš glavni grad nekada zvao Singidunum i da je bio deo Rimskog carstva, tako da veza i uticaj postoje još iz tog doba.

„Danas su naši narodi u prijateljskim, moglo bi se reći i bratskim odnosima, a dva grada izuzetno dobro sarađuju. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati prilike da ugostimo italijanske umetnike, kao što je to danas slučaj sa našim umetnicima u Rimu“, istakao je Mladenović.

Uživo iz Rima gostima su se obratili i Goran Aleksić, ambasador Srbije u Italiji, i direktor prestižnog italijanskog konzervatorijuma „Santa Čečilija” Roberto Đulijaniji, dok su se iz Beograda obratili predsednik Konfindustrije Srbija Patricio Dei Tos i ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo.

Goran Aleksić je tom prilikom ukazao da su ova dva vrhunska muzičara ambasadori naše kulture i naše zemlje u Italiji.

Italija je naš politički i ekonomski partner i jedan od najsnažnijih zagovornika ulaska Srbije u EU, dodao je Aleksić. On je potvrdio da će se nastaviti sa organizacijom događaja poput ovog, u duhu prijateljstva i dalje saradnje.

Ambasador Italije Lo Kašo je ukazao da je koncert završnica susreta sa italijanskim preduzetnicima, koji mnogo čine na obogaćivanju odnosa između dve zemlje. Inicijativa je simbol prijateljstva, snažnog partnerstva u ekonomskim i političkim odnosima, dodao je on, i izrazio uverenje da će veze u budućnosti nadalje jačati.

Potreba za muzikom i umetnošću uopšte naročito je velika u uslovima pandemije, istakao je Lo Kašo.

Pored brojnih zvanica kako u Beogradu tako i u Rimu, događaju je u ime organizatora prisustvovao i direktor „Dadova“ Vladimir Mijović.

Koncert je bio deo većeg projekta „EUNIC Roma”. Na pomenutom konzervatorijumu studiraju mladi ljudi iz 43 zemlje.
Organizatori manifestacije su Ambasada Srbije u Rimu, Omladinsko pozorište „Dadov“ i Konfindustrija Srbija, a uz podršku Ambasade Italije u Beogradu, Grada Beograda, Banke Intesa, Banke Intesa Sanpaolo i brojnih privrednih partnera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.