U trendu

Koncert Nenada Radića 3. juna u Kolarčevoj zadužbini

BEOGRAD – Pijanista Nenad Radić održaće koncert 3. juna u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine povodom obeležavanja 30-godišnjice svog umetničkog i pedagoškog rada, saopšteno je iz te ustanove.

Publika će imati prilike da čuje izvođenja Bramsova „Tri Intermeca op.117“, „Intermeca br.1 i 2 iz op.118“ i „Sonatu F-mol op. 5“, kao i Šopenovu „Polonezu – Fantaziju op.61“ i „Sonatu H-mol, op. 58“.

Nenad Radić diplomirao je i magistrirao sa najvišim ocenama na odseku za klavir Fakulteta muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu i radi kao profesor u ovoj ustanovi.

Održao je više od 40 recitala u svim najvažnijim salama u Srbiji, među kojima poseban značaj imaju četiri koncerta u Velikoj sali Kolarca (1998, 2001, 2008. i 2013. godine).

Dobitnik je treće nagrade na Prvom međunarodnom takmičenju „Dunav-Donau-Danube“ u Novom Sadu 1992. godine.

Redak duo klavir-orgulje umetnik je ostvario sa Majom Smiljanić-Radić 2010. godine u vidu zapažene koncertne turneje u mnogim gradovima Severne Amerike: Njujorku, Torontu, Indijanapolisu, Dalasu, Los Anđelesu.

Držao je mnoga koncertna predavanja na Kolarcu, Memorijalu „Isidor Bajić“, „Mokranjčevim danima“ u Negotinu.

Za Treći program Radio Beograda snimio je jedinstveni ciklus osam autorskih emisija, što čini 12 sati programa „Ka idealu tonskog iskaza“.

Među njegovim humanitarnim akcijama izdvaja se obnova Materinskog doma u Zvečanskoj ulici, koju je lično inicirao, i koji je u rekordnom vremenu u potpunosti obnovljen 2013. uz pomoć Fonda B92, FMU, Centra za muziku Kolarčeve zadužbine i brojnih donacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.