U trendu

Koncerti klasične, fimske i etno muzike ovog vikenda u BG

BEOGRAD : Ansambl “Renesans”, Beogradska filharmonija sa repertoarom filmske muzike, violinista Jovan Kolundžija i njegova sestra pijanistkinja Nada Kolundžija, neki su od muzičkih događaja koji će se održati večeras i sutra u Beogradu kao pregled klasične, filmske i etno muzike.

Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” organizuju večeras, u petak, 18. novembra od 19 časova koncert čuvenog ansambla „Renesans”, u okviru treće sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Naravno, koncert se održava u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije, a na programu su kompozicije Tobijasa Hjuma, Vilhelma Fridmana Baha, Jozefa Bodina de Boamortijea i Marina Maraisa.

Ansambl etno muzike „Renesans” čine renomirani muzičari, a pred publikom u Muzeju će nastupiti Tara Kostadinović – violina, Srđan Stanić – viola da gamba, Aleksandar Jovan Krstić – traverzo flauta, i Ljubomir Dimitrijević – traverzo i blok flauta.

U organizaciji ovih koncerata u Muzeju, ispred “Unica Art” učestvuje i poznata violinistkinja Aleksandra Dimitrijević. 

Osnovan daleke 1969. godine u Beogradu, sastav “RENESANS” je danas najstariji ansambl za tradicionalnu muziku, ne samo na području bivše Jugoslavije, nego u čitavoj Evropi.

Tokom proteklih 50 godina, “Renesans” je dostigao više od 4 000 koncerata širom Evrope, na Bliskom i Srednjem Istoku (Sirija i Iran) i u severnoj Africi (Alžir), i učestvovao je na mnogim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.

Filmska muzika – „Zvezdane staze“, „Betmen“, „Igra prestola“ ocekuje danas publiku na Kolarcu u izvođenju Beogradske filharmonije.

Jedan od najpopularnijih koncerata u sezoni Beogradske filharmonije posvećen je muzici iz velikih kultnih holivudskih filmova koju će orkestar izvesti zajedno sa muzičarem Aleksandrom Sedlarom u ulozi dirigenta.

Ljubitelji popularnih filmova i TV serija će tako slušati muziku iz mnogih klasika kao što to je čuveni “Psiho” Alfreda Hičkoka, SF serijal “Zvezdane staze”, “E.T. Vanzemaljac” Stivena Spilberga, trilogija “Gospodara prstenova” prema romanu Dž. Dž. R. Tolkina, super heroj “Betmen” Tima Bartona, ili brutalna priča prema romanima Dž. R. R. Martina – planetarni fenomen “Igre prestola”.

Tako je ovaj filharmonijski koncert iz sezone “Na dobrom putu” posvećen svetskim metroplama, u znaku Los Anđelesa odnosno Holivuda kao njegovog glavnog obeležja.
Na muzičkom putovanju kroz istoriju kinematografije, osim blokbasterskih hitova, publika će slušati i jednu važnu premijeru.

Dramatična i uzbudljiva muzika za filmski hit iz 60-ih godina prošlog veka, “Džingis Kan”, našeg kompozitora Dušana Radića, ujedno će biti i srpska premijera koncertnog izvođenja ovog dela.

Jedan od vodećih srpskih violinista Jovan Bogosavljević održaće večeras solistički koncert u Ustanovi kulture Gvarnerijus od 20 časova.

Uz klavirsku saradnju Bojana Mladenovića izvešće dela Johanesa Bramsa a ulaz na koncert je slobodan .

Violinista Jovan Kolundžija rekao je sledeće o Jovanu Bogosavljeviću: „Najraskošniji violinista kojeg je srpska muzička scena iznedrila poslednjih godina“.
Jovan Bogosavljević je vodeći srpski violinista svoje generacije koji je završio školovanje na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu, Belgija.

Kao solista je ostvario preko hiljadu koncerata širom sveta učestvujući na mnogim značajnim muzičkim festivalima. Pored bogatog violinskog repertoara, izveo je većinu prestižnih najzahtevnijih koncerata

Pijanista Bojan Mladenović (39) diplomirao je 2007, a specijalizirao 2013. godine na Odseku za klavir FMU u Beogradu, i trenutno je doktorand na FMU za Kamernu muziku.
Osim brojnih koncerata u prestižnim koncertnim dvoranama u zemlji (Velika sala i Galerija Kolarčeve zadužbine, Galerija SANU, Galerija ArtGet, Sala skupštine grada Beograda, Sala Prve kragujevačke gimnazije, Sala Niškog simfonijskog orkestra, KIP FU Niš), nastupao je i u Italiji, Sloveniji, Austriji, Grčkoj, BiH, Makedoniji i Bugarskoj.

Nakon tri uspešna koncerta u Centru za kulturu “Vlada Divljan”, Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu i Kulturnom centru Čukarica, završni koncert maestra violine Jovana Kolundžije iz serije “U susret beogradskiom opštinama”, biće održan u subotu, 19. novembra od 20 časova u Centru za kulturu Rakovica.

Jovan Kolundžija nastupiće uz klavirsku saradnju svoje rođene sestre Nade Kolundžije, a na programu koncerta su kompozicije Sen-Sansa, Leklera, Krajslera, Simeon ten Holta i Pankras Rojea.

I na ovom koncertu, kao specijalni gosti, nastupiće najtalentovaniji učenici beogradskih muzičkih škola, a ulaz na koncert je besplatan.

Impresivnu umetničku karijeru i blistavi profesionalni put proslavljenog srpskog violiniste obeležilo je preko 4000 koncerata u najprestižnijim koncertnim dvoranama sveta, nastupi u više od 40 zemalja, mnoge turneje u Evropi, Americi, Kanadi, Aziji, Južnoj Americi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.