U trendu

Koncerti u Galeriji KCB onlajn od 18. januara

BEOGRAD – Muzički serijal “Koncerti u Galeriji” Kulturnog centra Beograd (KCB) biće izveden u virtualnom formatu i prvi na programu je u ponedeljak, 18. januara nastup violinistkinje Edit Makedonske i harfistkinje Gorane Ćurgus koje čine Duo EDIT, najavili su iz KCB-a.

Digitalno izdanje koncerata na YouTube kanalu KCB će se održati zbog preporuka i propisanih mera socijalne distance od strane Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije u uslovima pandemije.

Prvi koncert u Novoj godini rezervisan za Duo EDIT može se pratiti 18. januara od 18 sati.

Edit Makedonska je glavni koncertmajstor Narodnog pozorišta u Beogradu od 2003, a član je Orkestra od 1980. godine.

Održala je mnoge koncerte kao solista širom bivše Jugoslavije, Evrope, SAD i Japana. Osnivač je gudačkog kvarteta „Edit“ (2000) i dobitnica brojnih nagrada i priznanja.

Gorana Ćurgus je bila stalni saradnik Beogradske filharmonije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra RTS i drugih eminentnih sastava.

Stalno je zaposlena u beogradskom Narodnom pozorištu, a iza sebe ima mnoge nagrade i priznanja od kojih se izdvaja “Zlatni anđeo” za najboljeg mladog muzičara u Srbiji (1994).

U 2021. godini Edit Makedonska obeležava 40 godina umetničkog rada, a Duo „EDIT“ 10 godina postojanja.

Narednog ponedeljka, 25. januara takođe u 18 sati, na YouTube platformi KCB biće prikazan koncert pijaniste Dušana Markovića.

Umetnik je predan istraživanju i izvođenju barokne muzike, a posebnu pažnju posvetio je interpretaciji dela Johana Sebatijana Baha.

Ističu se njegova tumačenja Bahovih klavirskih koncerata u de-molu i E-duru, u periodu 2015. do 2017, kao i „Goldberg varijacija“ koje je snimio 2019. godine.

Okosnicu programa koji je Marković odabrao za ovo izvođenje čine barokne forme preludijum i fuga, i koncert će i početi upravo sa tim formama majstora ovog oblika J.S. Baha, nakon čega će uslediti dela kompozitora 19. i 20. veka – S. Franka, S. Prokofjeva, R. Ščedrina i D. Šostakoviča, inspirisana Bahovim radom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.