U trendu

Kondenz festival od 23. oktobra u Magacinu

BEOGRAD, 21. oktobra (Tanjug – Predavanjem „Zamagljena pozadina: Crni performans kao politička ontologija“ Thomasa DeFrantza, koreografa i teoretičara iz Njujorka, 23. oktobra u Magacinu počinje ovogodišnji 15. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa, u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples.

Predavanje Thomasa DeFrantza o crnom performansu (Black Performance) otvara festival kao uvod u tematsku višeslojnost ovogodišnjeg programa festivala.

Njime će se ukazati na značaj umetničkog delovanja kojim se razmatraju politička zajedno sa pitanjima estetske vrednosti, veštine, prakse i stručnosti, kao i pitanja stvaranja zajedničkog (commons) u performansu, nastalog iz radikalnog brisanja crnih (i drugačijih) ljudi iz prihvaćenih oblika „ljudskog“ koji mnogima omogućavaju da se okupe na mestima zajedničkih i bliskih ranjivosti.

Tokom festivala biće izvedeno devet predstava i performansa:

Pored predstava i performansa, u okviru Kondenza biće održano još nekoliko programa.

U ponedeljak, 24. oktobra u UK „Vlada Divljan“, zakazano je predavanje o radu Lucinde Ćilds, Roka Vevara.

U sredu 26. oktobra u Magacinu, u 17h će biti predstavljen plesni časopis „Kretanja“ uz razgovor sa Ninom Gojić i Anom Fazeka, a za 30. oktobar, poslednji festivalski dan, u Magacinu zakazana je projekcija – video intervju sa Anom Ignjatović Zagorac i autorkom videa Milicom Ivić.

Festival se ove godine održava pod sloganom „Radikalna ranjivost“, kojim festival želi da iz svoje pozicije – „pozicije nezavisne plesne scene, pozicije pojedinaca koji biraju da rade na toj sceni, pozicije kolektiva koji se bori da održi i sačuva kolektivni duh, pozicije građana u društvu koje se raspada po svim šavovima – progovori o tome koliko smo svi radikalno ugroženi i koliko je u redu da pokažemo svoju osetljivost, svoje slabosti, ali i svoju strast da ne odustanemo“, kako je navela ko-kustoskinja festivala Marijana Cvetković.

Ove godine pokrenuta je saradnja tri različite manifestacije koje se organizuju tokom oktobra u Srbiji.

One javno apeluju da je neophodno da se u kulturi sarađuje, da se bude solidaran sa drugima i da se dele resursi koji su na raspolaganju. Zajedno sa Kondenzom, Oktobarski salon / Kulturni centar Beograda i Memorijal „Nadežda Petrović“ / Galerija Nadežda Petrović, Čačak, žele da svojim primerom pokažu kako je važno da se neguje i jača saradnja između javnog sektora u kulturi i nezavisne kulturne scene i da tim gestom ukažu na potrebu svih umetnika i kulturnih radnika da se udruže i ne dozvole podele koje im se neprekidno nameću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar