U trendu

Konferencija Balkanske unije fizičara u Beogradu

BEOGRAD – Pod pokroviteljstvom Balkanske unije fizičara, u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i velikog broja fakulteta i instituta iz Srbije, od 28. avgusta do 1. septembra, u Beogradu će biti održana 11. Međunarodna konferencija Balkanske unije fizičara, saopštili su iz SANU.

Konferencija se odvija u prostorijama SANU, na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Matematičkom institutu SANU.

Ceremonija otvaranja planirana je za ponedeljak, 29. avgusta, u 9.15, u Svečanoj sali SANU, dok će završna predavanja, dodela nagrada za najbolje prezentacije i svečano zatvaranje konferencije biti održani u četvrtak, 1. septembra, u 17 sati, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Na konferenciji će kao plenarni predavači i predavači po pozivu za uže naučne oblasti i tematske „okrugle stolove“ nastupiti vrhunski istraživači sa Balkana, sa najuglednijih univerziteta i iz istraživačkih laboratorija u svetu, kao i njihove kolege i saradnici iz preko 30 zemalja sveta sa četiri kontinenta.

Pored njih, mladi naučnici, od kojih je većina iz zemalja Balkana, imaće priliku da prikažu svoje rezultate u jednoj od 15 oblasti fizike.

Program Konferencije će imati 13 plenarnih predavanja, 21 predavanje po pozivu, ukupno oko 110 usmenih predavanja i 160 poster prezentacija.

Specifičnost ove konferencije jeste i organizacija pet okruglih stolova: „Karijera u fizici“, „Kvantne i nove tehnologije“, „Integracija i proširena participacija“, „Mapa puta i budućnost fizike visokih energija“ i „Modeli studija fizike na evropskim univerzitetima – specifičnosti balkanskih zemalja“.

Program zaokružuje dve radionice za nastavnike fizike i posebna sesija „Frontiers“, u okviru koje će biti razmatrane neke od graničnih tema moderne fizike.

Konferencija, jedanaesta po redu, koja se održava u „hibridnom“ formatu, okupiće oko 450 učesnika.

Beograd će u periodu od 1. do 11. septembar biti domaćini još četiri značajna naučna skupa, koji su prateći program Konferencije.

Pripremu i organizaciju Konferencije su, pored već navedenih, značajno pomogli: Institut za nuklearne nauke „Vinča“, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Centar mreže matematičke i teorijske fizike za jugoistočnu Evropu (SEENET-MTP Centre).

U naučnom delu posebno je značajan doprinos Instituta za fiziku Univerziteta u Beogradu.

Održavanje Konferencije i brojnih pratećih skupova ne bi bio moguć bez velike finansijske i stručne pomoći: Evropskog društva fizičara (EPS) i njegovog programa „Young Minds“, koji je ujedno i suorganizator skupa, Međunarodnog centra za teorijsku fiziku (ICTP) i Centralnoevropske inicijative (CEI) iz Trsta, Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN), Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Autonomne pokrajine Vojvodine.

Po prvi put u tridesetogodišnjoj istoriji Balkanskih kongresa fizičara biće dodeljeno 15 nagrada za najbolje poster prezentacije zahvaljujući sponzorstvu izdavača okupljenih oko „The European Physical Journal (EPJ)“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar