U trendu

Konferencija kinoprikazivača u novembru u Drvengradu

MEĆAVNIK – Druga konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije biće održana od 24. do 27. novembra u Drvengradu na Mećavniku, gde će neke od tema biti strategije razvoja bioskopa i publike i prilagođavanje novim bioskopskim tendencijama i navikama gledalaca, najavili su danas organizatori.

Konferencija će razmatrati kako vratiti publiku u bioskop, biće predstavljeni projekti saradnje za razvoj nove publike, zelene i inkluzivne inicijative, marketinške strategije u prikazivanju domaćih filmova, metode uređivanja filmskih programa u bioskopima, kao i pređigitalizacija i digitalizacija dvorana, kaže se u saopštenju.

Kako je navdeno, cilj konferencije je da se pronađu „nova praktična rešenja i inovativni pristupi u razvoju domaće filmske publike, kao i da učesnici podele svoja iskustva i prakse, koji će pomoći da se unaprede bioskopi u gradovima širom Srbije, kao i distribucija srpskog filma“.

Predsednik Upravnog odbora Mreže kinioprikazivača Srbije Boban Stefanović je podsetio da “bioskopi imaju ogromnu kulturnu, socijalnu i ekonomsku ulogu u gradovima i mestima u kojima posluju“.

„Tako da više nego ikada do sada moraju prilagoditi svoje programe i poslovanje, naročito u podsticanju povratka publike u sale i razvoju nove bioskopske publike, kao i promociji svog programa, povećanju vidljivosti domaćeg filma i borbi protiv piraterije“, istakao je Stefanović.

Na konferenciji, koju podržava Ministarstvo kulture Srbije, Filmski centar Srbije i Media desk Srbije, očekuje se učešće oko 100 filmskih profesionalaca, članova Mreže kinoprikazivača Srbije, distributera, producenata, reditelja, stručnjaka za pređigitalizaciju i digitalizaciju bioskopskih dvorana, kao i gosti iz regiona i Evrope.

Mreža kinoprikazivača Srbije okuplja 42 grada, 45 bioskopa i 48 ekrana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.