Konferencija posvećena Savetu Evrope u Beogradu

BEOGRAD – Međunarodna konferencija povodom 70 godina postojanja Saveta Evrope pod nazivom „Primena instrumenata i standarda Saveta Evrope u oblasti medija i informisanja“ počela je danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Važan skup u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja i Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu okuplja profesionalce iz oblasti komunikacija i medija iz inostranstva i Srbije.

Konferenciju je otvorio Aleksandar Gajović državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, naglasivši da je Svet Evrope ugledna organizacija koja istrajava u nastojanju da kroz svoj rad održi vrednost osnovnih ličnih i demokratskih prava i sloboda u Evropi.

„Sama činjenica da danas, upravo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije organizuje ovu konferenciju , sasvim dobro govori koliko Republika Srbija, njen predsednik i Vlada čvrsto stoje uz reč – sloboda. Uz slobodu informisanja i medija, baš kao i slobodu izražavanja , što sveukupno omogućava građanima Srbije da donose valjane odluke prilikom aktivnog odlučivanja i učestvovanja u demokratskim procesima“ kazao je Gajović.

Za njega nema sumnje da ovakva Srbija koja teži istinskim vrednostima, na svom nepromenjenom evropskom putu, doprinosi opštem utemeljenju vladavini prava koja svo moramo da poštujemo.

„Takav pristup Srbije globalnom razvoju na našem kontinentu, suočenog sa svakodnevnim izazovima i problemima, ključno ukazuje na spremnost da Srbija postane deo Evropske Unije.

„Cilja nam je, između ostalog, da i na ovoj konferenciji predstavimo značajne istrumente i standarde u oblasti medija, čime bismo promovisali važan posao koji ova organizacija, a i države članice, preduzimaju u odbrani svake vrster civilizovanog izražavanja i istupanja“, kazao je Gajović.

Irina Sahakjan, zamenica šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu izrazila je zadovoljstvo što se ovako važan skup odigrava u srpskoj prestonici.

„Rad na pomoći koju pruža Savet Evrope sadrži naročit legitimitet jer je zasnovan na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava, nalazima mehanizama za monitoring u okviru organizacije,brojnim preporukama, deklaracijama i smernicama njegovog Komiteta ministara, koji služe kao merila u zemljama članicama Saveta Evrope i drugde“, rekla je ona.

Takođe je važno napomenuti da standarde Saveta Evrope koristi EU kao deo svojih pristupnih kriterijuma, takozvanih kopenhaških kriterijuma – pravila koja definišu da li neka zemlja može da pristupi EU. Ovo je naročito relevantno za zemlje kandidate za pristup, kao što je Srbija, dodala je Sahakjan.

Na otvaranju konferencije je govorio i Nikolas Faje, zamenik šefa misije, Ambasada Francuske u Beogradu koji je napomenuo da su sloboda izražavanja, bezbednost novinara, medijski pluralizam i rad Javnog servisa među glavnim temama godinama unazad.

„Veoma važan apsekt ove teme je poglavlje 23 u pregovorima Srbije za pristupanje Evropskoj Uniji.

„Francuska ambasada spremna da pristupi konkretnoj primeni obaveza Srbije u toj oblastikako bi postigla medijski pluralizam, veću bezbednost novinara i slobodu informisanja. Zainteresovani smo i za proces izrade nove medijske strategije i njenu primenu u realnoj sferi“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.