U trendu

Konkurs Sterijinog pozorja za originalni dramski tekst

NOVI SAD – Sterijino pozorje raspisuje konkurs za originalni dramski tekst koji će biti otvoren sutra i trajaće do 30. novembra, saopštila je danas direkcija Pozorja.

Pravo učešća na konkursu imaju državljani Republike Srbije i svi autori koji pišu na srpskom jeziku, dok zaposleni u Sterijinom pozorju, članovi Upravnog i Nadzornog odbora pozorja i članovi redakcije časopisa za pozorišnu umetnost “Scena“ nemaju pravo na to.

Isti autor može poslati najviše dva dramska teksta, a kako je najavljeno, u razmatranje će biti uzeti originalni dramski tekstovi izvorno napisani na srpskom ili prevedeni na srpski jezik, koji su prethodno neobjavljeni, neizvođeni i nenagrađivani.

Konkurs je anoniman – tekstove u štampanoj formi (4 primerka) treba slati pod šifrom, bez imena autora, a rešenje šifre (šifru pod kojom je poslat rad, ime i prezime, adresu boravka, kontakt telefon i i-mejl adresu) treba poslati u posebnoj koverti.

Po objavljivanju rezultata, nagrađeni autor je dužan da u roku od pet dana pošalje originalni dramski tekst sa rešenjem šifre.

Odluku o dobitniku žiri donosi do 28. februara 2022. godine, a dodela će biti upriličena na Dan Sterijinog pozorja, 29. marta 2022. godine, u prostorijama ove institucije.

Nagrada podrazumeva Sterijinu značku, sertifikat i finansijski deo u iznosu od 400. 000 dinara.

Osim toga, Sterijino pozorje preuzima autorska prava na objavljivanje nagrađenog teksta u izdanjima Pozorja, na srpskom i engleskom jeziku, prava na pozorišno praizvođenje i ekranizaciju u saradnji sa Radio- televizijom Vojvodine, bez naknadne nadoknade.

Tekstovi prispeli na konkurs ne vraćaju se vlasnicima i biće pohranjeni u Biblioteci Sterijinog pozorja.

Pokrovitelji ovog priznanja je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Gradska uprava za kulturu Novog Sada i Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.