Konkurs umetničkih instalacija „Evropa je ovde 2021“

BEOGRAD – Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisuje tematski, umetnički konkurs za dostavljanje predloga angažovanih i interaktivnih umetničkih instalacija na temu “Evropa je ovde 2021”.

Ovaj umetnički nagradni konkurs, kao i tri najbolja predloga, deo su kampanje koju sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji povodom obeležavanja Dana Evrope u maju 2021. godine.

Na Konkursu mogu učestvovati samo timovi studenata osnovnih, master i doktorskih studija umetničkih akademija i fakulteta, odnosno fakulteta likovnih i primenjenih umetnosti, i arhitektonskih fakulteta (državnih ili privatnih), pri čemu u okviru tima moraju biti najmanje dva studenta.

Umetnički konkurs ima za cilj da pruži podršku mladim i talentovanim umetnicima, da promoviše njihov autorski rad i evropske vrednosti.

Tri predloga koja će stručni žiri odabrati biće izložena u javnom prostoru u Beogradu, Nišu i Novom Sadu na Dan Evrope, počevši od 8. ili 9. maja 2021. godine do kraja maja 2021, u okviru manifestacije obeležavanja Dana Evrope u Srbiji.

Osnovni kriterijum za odabir umetničke instalacije je odgovor na temu „Evropa je ovde 2021“, a pod ovim sloganom promovišu se vrednosti EU, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, ravnopravnost, poštovanje vladavine prava i ljudskih prava, solidarnost, navodi se u saopštenju.

Predlog umetničke instalacije treba da bude angažovan umetnički rad ili umetničko delo, 3D interaktivna instalacija u prostoru, koja komunicira temu konkursa „Evropa je ovde 2021“ putem sledećih medija: multimedija, skulptura, ready-made objekata i slično.

Svaki od tri dobitnika dobiće 5.000 evra (neto, u dinarskoj protiv vrednosti) za izradu umetničke instalacije, kao i njeno izlaganje u određenom javnom prostoru u jednom od tri grada i pokrivanje troškova.

Dan Evrope obeležava se svake godine 9. maja i slavi mir i jedinstvo u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.