U trendu

Kontrabasista Nenad Vasilić otvorio Beogradski džez festival

BEOGRAD – Na otvaranju 36. Beogradskog džez festivala, danas u Velikoj sali Doma omladine Beograda, nastupio je naš istaknuti kontrabasista, kompozitor i pedagog Nenad Vasilić.

U zahtevnim uslovima pandemije virusa kovid-19, prestižni festival u ovom delu Evrope opet je okupio poštovaoce džez muzike.

Po tradiciji festival su otvorili jedan od istaknutih velikana naše džez scene, bubnjar Lazar Tošić i mlada nada džeza, vokal Gorica Šutić.

Tošić se prisećao svojih nastupa na različitim izdanjima Beogradskog džez festivala.

„Posebno pozdravljam sve goste iz inostranstva koji su našli način da dođu u Beograd i nastupe pred publikom koja ima sluha za odličan džez. Organizatorima festivala svaka čast što su i u ovakvim uslovima uspeli da naprave muzički parznik u Beogradu“ kazao je Tošić.

Vasilićevo stvaralaštvo je fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, obojeno melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao i koji ga inspiriše.

Publika u Domu oldaine Beograda imala je priliku da Vasilićeve kompozicije sluša u posebno pripremljenim aranžmanima i izvođenju kojem se, pored kontrabasa, harmonike (Marko Živadinović) i saksofona (Romed Hopfgartner), pridružuo i gudački kvartet, čineći sastav Nenad Vasilić „Baš&Strings“.

Narednih dana u programima Beogradskog džez festivala nastupiće Ivan Radivojević, Urlih Drehsler, Vlatko Stefanovski i Matija Dedić, Filipo Vinjato trio, kao i mlade nade srpskog džeza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.