U trendu

Kostić: Prvi krig izbornog ciklusa u SANU završava se 3. juna

BEOGRAD – Vladimir Kostić predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti rekao je danas da je prvi krug izbornog ciklusa u SANU završava 3. juna i da će tada biti definisana lista kandidata o čijem prijemu u Akademiju će se glasati na Izbornoj skupštini koja je zakazana za 4. novembar.

Na konferenciji za medije u SANU, Kostić je naglasio da izborni ciklus u Akademiji straje skoro godinu dana i da to, kako je podvukao, ni za koga nije prijatno.

„Na taj način želimo da izborni ciklus bude regularan i pravedan, naročito u momentu kada SANU ima ukupno 124 redovna i dopisna člana što je najmanji broj akademika ako uzmemo u obzir nekoliko decenija unazad. Po briju akademika u odnosu na broj stanovnika u državi SANU ima ubedljivi najmanje članova u regionu“, kazao je Kostić i dodao da je realno da u SANU bude oko 150 akademika.

Naveo je da je poznato 37 kandidata ca člantvo iz osam odeljenja SANU.

„Iz Odeljenja jezika i književnosti stigla su tri predloga, a pet iz Odeljenja istorijskih nauka, koliko je stiglo i iz Odeljanja društvenih nauka. Iz Odeljenja umetnosti je stiglo osam predloga, a iz Odeljenja za matematiku, fiziku i geo nauke četiri predloga. Odeljenje Medicinskih nauka je predložilo jednog kandidata, a Odeljenje Hemiijskih i bioloških nauka četiri. Odeljenje tehničkih nauka prijavilo je sedam kandidata, a iz inostranstva je predloženo šest“, naveo je Kostić i dodao da je teško očekivati da će svi kandidati biti izabrani.

Kostić je najavio i naučni skup „Zaštita, očuvanje i afirmacija srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“, koji počinje sutra u prostorijama SANU i simpozijum „Covid – 19 Pandemija: Poruke, nova saznanja i dileme“ čiji je početak zakazan za 4. jun.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.