U trendu

Kostić: U SANU ušli odlični kandidati, ali malo ih je

BEOGRAD – Vladimir Kostić predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti ocenio je danas da je ova ustanova dočekala izbore u novembru 2021. godine sa 119 članova, što je najmanji broj godinama unazad.

U intervjuu za Politiku Kostić je naglasio da je SANU pre pomenutih izbora imala najmanji broj akademika po broju stanovnika u ovom delu Evrope.

„Bojim se da ćemo i nehotice ući u spiralu daljeg progresivnog smanjenja i remećenja već poremećenog odnosa između prirodno-matematičkih i društvenih i humanističkih nauka“ kazao je Kostić.

Kako kaže nije zadovoljan rezultatima za nove članove SANU.

„Primljeni su odlični kandidati, ali ostaje žalost što ih nije bilo više, posebno u nekoliko oblasti u kojima nije primljen niko ili eventualno po jedan kandidat.“ napominje Kostić.

U 2022. godini Kostić je najavio kontinuiran rad na većem broju projekata koje finansira Fond za naučna i umetnička istraživanja SANU.

„Usresrediću se na samo na dve aktivnosti. Prva se odnosi na formiranje centra koji će se uz učešće članova SANU, ali i drugih kompetentnih ličnosti, baviti strateškim istraživanjima od značaja za naše društvo, narod i državu, da se u budućnosti ne bismo iznenađivali. Druga se odnosi na na kativnosti koje nas čekaju u aprilu 2023. godine, a to je izbor novog rukovodstva SANU. Tom polsu treba ozbiljno pristupiti“ kazao je Kostić.

Za njega nema dileme da SANU ima važnu ulogu čuvara sećanja io kritičkog tumačenja istorije.

„Čini mi se da smo na nekim od nasipa koji nas štite od poplave zaborava ostajali sami ili u uskom krugu institucije i pojedinaca koji te nasipe brane. Sanu je, u saradnji sa drugim institucijama u obavezi da učestvuje u definisanju vrednosti koje ćemo u našem kolektivnom zavežljaju preko brisanog prostora globalizacije: naš jezik, pismo, naučne doprinose, kritički sagledanu istoriju, našu pisanu reč, muziku, likovnu umetnost, naše doprinose civilizaciji, ali i razumevanje naših razdora i podela“ kazao je Kostić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar