U trendu

Kovačević: „Kad su cvetale tikve“ obeležile istoriju literature i pozorišta

BEOGRAD – Dragoslav Mihailović je jedan od najznačajnijih pisaca u ukupnoj istoriji srpske književnosti, izjavio je danas za Tanjug akademik Dušan Kovačević, povodom smrti Mihailovića.

„Upoznao sam ga početkom 70-ih godina kada je dolazio u Atelje 212 na viđanja i prijateljske razgovore sa Borislavom Mihajlovićem Mihizom koji mu je i objavio prvu zbirku priča dok je bio urednik u Matici srpskoj. To je Dragoslavova poznata zbirka „Frede, laku noć“, rekao je Kovačević.

Naveo je da je, i kao Bora Pekić, i Dragoslav počeo da piše tek posle 30. godine i imao je osećaj, kao i Bora, da mora da nadoknadi propušteno vreme u mladosti, u oba slučaja zbog robije.

„Sa Dragoslavom sam bio u prijateljskim razgovorima i susretima više od pola veka i nikad se za sve to vreme nismo ni sporečkali, mada je poznato da je Dragoslav bio čovek britkog i beskompromisnog jezika. Njegov roman i drama ‘Kad su cvetale tikve’ obeležili su istoriju literature i pozorišta. Kad je predstava zabranjena zbog Titove primedbe ‘da tamo neki Mihiz piše neke problematične stvari’, Tito nije znao ni ime Dragoslavljevo, ali je bilo dovoljno da ga ponovo zabrane“, kaže Kovačević.

Izuzetno mi je žao što je napustio ovaj svet, koji je razumeo i u svojim knjigama tako dobro opisao, zaključio je Dušan Kovačević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.