U trendu

Kraj snimanja dokumentarnog serijala o srpskim rediteljima

LESKOVAC – Povodom 15. Internacionalnog festivala filmske režije u Leskovcu, koji se ove godine održava od 15. do 20. septembra, snimljen je dokumentarni serijal „Film davne budućnosti“ u pet nastavaka u kome legendarni srpski reditelji Đorđe Kadijević, Zdravko Šotra, Bora Drašković i Miša Radivojević govore o svojim višedecenijskim iskustvima snimanja filmova, saopštili su organizatori festivala u Leskovcu.

Pored četiri epizode u kojima reditelj i profesor Darko Bajić razgovara sa ovim istaknutim imenima srpskog i jugoslovenskog filma, snimljena je i peta epizoda u formatu okruglog stola.

Producent je Darja Bajić Bozović, a reditelj je Siniša Cvetić.

„Povodom 15. Internacionalnog festivala filmske režije u Leskovcu rešili smo da napravimo jedan film, u kome ćemo napredak digitalne tehnike iskoristiti da snimimo priču o dobu filmske trake. Zato smo pozvali četiri legendarna srpska i jugoslovenska reditelja, seli za okrugli sto i otvorili priču o njihovom iskustvu. To njihovo iskustvo zbirno iznosi oko 250 godina. Može se reći da je to četvrtina jednog milenijuma ili 250 svetlosnih filmskih godina“ rekao je Darko Bajić direktor festivala u Leskovcu.

Govoreći o motivima za pokretanje serijala, Darko Bajić je dodao da je cilj organizatopra da ostane zabeleženo iskustvo ljudi koji su snimali filmskom trakom. „Dolazi digitalna era i pomalo se zaboravlja na koji način se stvarao film koji i danas privlači milionsku publiku. Koliko je on u stvari utkan u naše živote, i koliko svaki detalj filma koji ste videli u životu negde pamtite i kao svoj doživljaj. Želimo da doajenima našeg filma damo mogućnost da u svoje bogato iskustvo predaju i ostave mladim generacijama“ rekao je Bajić.

Jedan deo ovog projekta biće prikazan premijerno na predstojećem izdanju Internacionalnog festivala filmske režije u Leskovcu, kao i na festivalskoj online platformi LIFFE, dok će drugi deo biti prikazivan na festivalima u zemlji, regionu i širom sveta.

Projekat „Film davne budućnosti“ realizovali su festival LIFFE, produkcijska kuća „Magična linija“, Fakultet dramskih umetnosti, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Filmskog centra Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar