Kreativni centar sledeće godine slavi tri decenije

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Kreativni centar“ proslaviće sledeće godine tri decenije od objavljivanja svoje prve knjige projektom saradnje s mladim umetnicima.

Prvi korak u toj saradnji jeste angažovanje studenata četvrte godine modula Grafika i knjiga s Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu koji će tokom 2019. sa dizajnerima „Kreativnog centra“ raditi na kreiranju različitih vizuelnih sadržaja kako bi se na praktičnim zadacima upoznali sa zahtevima i izazovima koje ova profesija nosi.

U okviru proslave planiran je i nastavak saradnje sa studentima dramaturgije s Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu – prošle godine njihovi dramski tekstovi namenjeni starijim osnovcima objavljeni su u zbirci „Priče s malog odmora“.

Pored toga, „Kreativni centar“ će nastaviti i rad sa grupom studenata i apsolvenata norveškog jezika sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Prošle godine jedna takva grupa prevela je knjigu „Devojčica iz svetlucave doline“ čuvene norveške spisateljice Marije Par.

Osim usavršavanja u veštini prevođenja, studenti su mogli da saznaju nešto više o procesu izdavanja knjiga, kao i da čuju komentare lektora, što se, kako navode iz izdavačke kuće, pokazalo kao veoma korisno, pa će se i taj projekat nastaviti u 2019. godini, a rezultat će biti još jedan objavljeni roman za decu preveden s norveškog jezika.
Intenzivan rad s mladim stvaraocima samo je jedna u nizu aktivnosti koje „Kreativni centar“ priprema za 2019. godinu, kada se navršava 30 godina od objavljivanja prve knjige ove izdavačke kuće – slikovnice „Mačka“, koju je napisao Simeon Marinković, a ilustrovao Dobrosav Bob Živković.

„Kreativni centar“ planira i mnoštvo događaja namenjenih deci, mladima i odraslima koji rade s decom (radionice, izložbe, konkursi za pisce i ilustratore itd.).
Ideja o osnivanju „Kreativnog centra“ nastala je 1989. godine.

Ovaj izdavač je bio jedan od retkih koji su se u vreme velikih društvenih previranja bavili knjigama za decu.

Još tada su ustanovljeni važni principi koje i danas promoviše svojim izdanjima: razvijanje dečje kreativnosti, podrška savremenim metodama vaspitanja i obrazovanja, razvijanje dobre komunikacije u porodici i društvu, ekološka svest i podrška domaćim piscima, ilustratorima i stručnjacima koji žele da se bave dečjim knjigama.
Tri decenije kasnije „Kreativni centar“ ima preko 1.200 objavljenih knjiga i sarađuje sa skoro 1.000 autora.

Za svoja izdanja dobio je sve najznačajnije domaće nagrade i čak sedam evropskih nagrada, a brojna njegova izdanja objavljuju se širom sveta.
Izdanja „Kreativnog centra“ uspela su do danas da zadrže osobenost, da budu prepoznatljiva i voljena među generacijama dece i odraslih.
Zaštitni znak godišnjice, pod sloganom „Evo dobre knjige!“, uradio je Dobrosav Bob Živković, prvi ilustrator koji je radio za „Kreativni centar“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.