U trendu

Kreće akcija „Čitalački maraton“ izdavačke kuće „Klett“

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Klett“ u okviru ovogodišnjeg izdanja društveno odgovorne akcije „Čitalački maraton“ raspisuje dva konkursa – za neobjavljeni roman i „Letnji čitalački maraton“, namenjen čitaocima uzrasta od 11 do 14 godina, saopštio je izdavač.

Svi zainteresovani autori koji pišu za mlade mogu poslati svoj roman najkasnije do 1. jula, a kako je cilj akcije da promoviše čitanje i neguje srpsku književnost za decu, potrebno je da rukopis bude na srpskom jeziku, na najviše 128 strana.

Stručni žiri čine eminentni književni kritičari i profesori srpskog jezika i književnosti, koji će odabrati rukopise za uži izbor, a potom će Glavni žiri, sastavljen od preko 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti, izabrati pet najboljih romana, koji će biti štampani u petom kolu edicije „Čitalački maraton“.

Glavna nagrada za prvoplasirani roman iznosi 500.000 dinara, koji će biti štampan u velikom tiražu.

Pored toga, „Klett“ ovog leta za sve ljubitelje čitanja uzrasta od 11 do 14 godina organizuje „Letnji čitalački maraton“, a prijave za taj konkurs trajaće od 15. juna do 31. jula.

Zainteresovani treba da odaberu jedan od romana iz edicije koji bi pročitali tokom leta, a koji će besplatno dobiti na kućnu adresu.

Inspirisani odabranim delom i zavisno od kategorije koju odaberu, kandidati mogu da napišu priču, pesmu ili prikaz romana (Literarni konkurs), nacrtaju strip ili crtež (Likovni konkurs) ili pošalju video-klip u kojem će objasniti zašto im se roman svideo i naznačiti upečatljive situacije ili likove (Digitalni konkurs).

Radove je potrebno poslati na imejl adresu „Kletta“ najkasnije do 31. avgusta.

Stručni žiri odabraće 10 najboljih radova iz svake kategorije i za svih 30 nagrađenih biće dostupno javno glasanje na društvenim mrežama „Kletta“, a pobednički rad očekuje specijalna nagrada.

Svi prijavljeni dobijaju članstvo u Čitalačkom klubu i poklon primerak pobedničkog romana petog ciklusa „Čitalačkog maratona“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.