U trendu

Krvava priča

Romani nagrađivanog američkog pisca Kormaka Makartija nisu nepoznati našim čitaocima. Pred njima se već neko vreme nalazi roman Put za koji je ovaj autor dobio Pulicerovu nagradu, kao i Nema zemlje za starce, prema kome su braća Koen snimila istoimeni film. Nedavno je preveden još jedan roman Kormaka Makartija, "Krvavi meridijan", i onoliko je dobar koliko se od ovog autora i može očekivati – što znači, odličan.
Priča ovog romana pomali liči na vestern – četrnaestogodišnji dečak, koga tokom celog romana znamo samo kao "malog", napušta svoj dom u Tenesiju i pijanog oca i traži nekakav drugačiji život. Tu i tamo nalazi nekakve posliće, zbog nasilne prirode i nimalo nežnog okruženja (Divlji Zapad, pedesete godine 19. veka), često upada u nevolje, sklapa neku vrstu prijateljstva (ako se to uopšte može nazvati prijateljstvom) sa podjednako nasilnim zločincem Todvajnom i sreće sudiju. Sudiju, veoma krupnog, neljudski jakog, ćelavog, bez ijedne dlake na telu, povremeno podseća na samog nečastivog, po tome kako podstiče nasilje i zločine. Nakon izvesnog vremena, i mali i Todvajn, kako bi izbegli probleme sa zakonom, dospevaju u četu koju predvode Glenton i sudija, a koja ubija i skalpira Indijance gde god ih nađu, ratoborne kao i miroljubive, zbog novca koji dobijaju za svaki skalp.
Mali će proći kroz sve i svašta, učestvovaće u bitkama, biće ranjavan, mučiće ga glad, žeđ i vrućina, pomagaće u krvavim ubistvima u kojima nema ostavljanja preživelih, čak ni ako se radi o ženama, deci (računajući i novorođenčad) i starcima. Da ne bude zabune, ovo nije priča o zlim belcima i dobrim Indijancima; bilo bi jako teško naći ovde lik koji biste mogli nazvati dobrim, najbliže tome je napaćeno stanovništvo po sparušenim zabitima, a ni za njih ne znate jesu li dobri ili nemaju snage ni za šta. Indijanci su podjednako krvožedni kao i belci, neće oklevati da pobiju belce ili ih prevare nakon što sklope dogovor sa njima, neki neće oklevati da siluju umiruće ili već mrtve protivnike, da ih muče i raskomadaju i ostave tako za nauk drugima. Kao i kod belaca, i Indijanci su ovde ili krvožedni monstrumi ili bespomoćne i bezlične žrtve.
U pomenutoj četi mogu se nazreti neki rudimenti drugarstva i međusobnog pomaganja. Ako se neko izgubi ili upadne u nevolju, ostali će ga potražiti i pomoći mu. Previjaće rane jedni drugima, ako je neko suviše povređen prekratiće mu muke da ne bi umirao znatno duže i bolnije u rukama neprijatelja. Međutim, to drugarstvo je nestalno; nekada će se okrenuti i jedni protiv drugih, ubiti radi koristi ili preživljavanja. A nema nikakve sigurnosti kada se možete osloniti na drugarstvo, a kada očekivati izdaju.
Kroz sve to, mali polako odrasta, zanimljiv sudiji jer nazire u njemu da se razlikuje od ostalih; iako veoma nasilan, nije ubica na isti način kao i ostali, pucaće u toku bitke, pucaće i na one koji ih proganjaju, ali ne i na saborce, može da se potuče s njima (sa Todvajnom se i upoznao kada su se potukli i Todvajn ga umalo ubio), ali mu teško pada da puca na njih, čak i ako je to da im prekrati muke.
"Krvavi meridijan" je neobičan roman, pun nasilja i nasilnih likova, pun mučnih scena, a ipak, u njemu postoji i trunka optimizma, trunka nade da čak i neko ko je boravio u izrazito nasilnom okruženju i sam učestvovao u ubistvima ipak može odabrati i nešto drugo, postati nešto drugo. U svetu u kome nasilje kao da cveta, takav optimizam je i više nego dobrodošao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.