U trendu

Kultni balet „Ko to tamo peva“ NP izveden na sceni HNK

BEOGRAD – Kultni balet „Ko to tamo peva“ u koreografiji i režiji Staše Zurovca, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Kovačevića i na muziku Vojislava Vokija Kostića, izveden je 26. juna s velikim uspehom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Na kraju predstave, publika u prepunoj sali pozdravila je ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu dvadesetominutnim ovacijama, a tokom biseva, zajedno sa učesnicima na sceni, horski je pevala deo refrena „… da sve ovo samo snevam“ iz pesme „Za Beograd“.

Bilo je ovo prvo gostovanje ansambla Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu posle 19. godina, Naime, poslednji put, naši umetnici nastupili su 9. i 10. jula 2003. godine s baletom „Doktor DŽekil i mister Hajd“, u koreografiji i režiji Vladimira Logunova.

Balet HNK Zagreb gostovao je nedavno, 28. aprila, takođe nakon pauze od 19. godina, u Narodnom pozorištu u Beogradu; na Velikoj sceni izveli su neoklasični balet„Gospoda Glembajevi“ u koreografiji i režiji Lea Mujića.

„Ko to tamo peva“ je premijerno izveden 22. decembra 2004. godine, a nedavno, 29. aprila odigran je dvestoti put.

Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, predstavu je razumela i zavolela i publika na mnogobrojnim gostovanjima širom sveta Bogota (Kolumbija), Rim (Italija), Toronto i Otava (Kanada), Kairo (Egipat), Budva i Tivat (Crna Gora), Banjaluka (Republika Srpska), Skoplje (Makedonija), Temišvar (Rumunija) i Sarajevo (Bosna i Hercegovina).

Predstavu je videla i publika u Pančevu, Obrenovcu, Negotinu, Rumi, Čačku, Kruševcu, Užicu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Požarevcu, Lazarevcu, Somboru, Zemunu, Leskovcu i Vršcu.

Balet je dobio Godišnju nagradu Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u sezoni 2004/2005, Aprilsku nagradu Grada Beograda i Nagradu Udruženja baletskih umetnika „Dimitrije Parlić“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar